Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Peltier-kylmälaukut parivertailussa

Kahden edullisen, käteväkäyttöisen ja monipuoliseen liikkuvaan käyttöön tarkoitetun Peltier-elementin kylmälaukun parivertailussa voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

18.04.2016

TekstiMarko Lysmä

Kuvat Kari Hautala, Marko Lysmä/Otavamedia

Sähköä käyttävissä kylmälaukuissa on kolmea erilaista tekniikkaa: kompressori, termosähkö ja absorptio. Parivertailussa oli mukana kaksi kuluttajien keskuudessa hyvin suosittua termoelektristä Peltier-laitetta. Airam Cool 24 Ecossa ja Biltema CoolBoxissa tasavirta kulkee eri metalleista tai puolijohteista olevan elementin lävitse tuottaen toiselle puolelle kylmää ja toiselle lämmintä.

Nämä kaksi Peltier-elementin edullisempaa sähkötoimista jäähdyttämistä edustavat laukut ovat noin 50–100 euron hintaluokan viilentäjiä, mutta niissä on veneilijän kannalta kaksi merkittävää heikkoutta. Laitteiden hyötysuhde on heikko ja ne vievät paljon virtaa. Niiden kanssa suositellaan käyttämään sähköjärjestelmässä akkuvahtia, koska jatkuva virrankulutus ahnehtii virtaa akusta.

Veneen akusta riittää virtaa myös ahneille kylmälaukuille, mutta pitkään eivät laukut akun virtaa säästele. Pysähdyksissä on järkevää irrottaa laitteen virtajohto perilletulon jälkeen.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X