Tilaa
Testit

Testissä pelastusliivit 30–50 kg henkilöille – Paljon parannettavaa

Testasimme 17 lapsille ja nuorille tarkoitettua pelastusliiviä. Kelluttavuus ja veteen joutuneen turvallisuus olivat tyydyttävällä tasolla, mutta käytettävyydessä löytyi suuria eroja. Vertailu on tehty yhteistyössä Kipparin ja Veneen kanssa.

12.05.2017

TekstiPasi Nuutinen

KuvatAnton Reenpää/Otavamedia

  • Baltic Skipper Child/Junior
  • Baltic 1240
  • Baltic Prosailor Child/Junior
  • Crewsaver Spiral Yellow
  • Crewsaver Crewfit*
  • Crewsaver Spiral 100N
  • Helly Hansen Navigare
  • Hokka Boating
  • Hokka Fleece Sailing
  • Marinepool Freedom
  • Marinepool Premium*
  • Spinlock Deckvest CENTO*

* merkityt ovat paukkuliivejä.

Verrokkina testissä seuraavat kelluntaliivit:

  • Besto
  • Marinepool Waterski Vest
  • Marinepool Active Vest

 

Nykyisten kasvukäyrien mukaan suomalaislapset ovat liivitestimme käyttäjäryhmää noin 9–13-vuotiaina. Sukupuolten välillä ei vielä tuossa iässä ole merkittävää kokoeroa. Vaikka etenkin naisissa on 30–50 kilon aikuisiakin, kyseessä ovat silti lasten pelastusliiveiksi mielletyt tuotteet.

Oletettujen käyttäjien ikäjakauma tekee juuri tämän kokoluokan pelastusliivien suunnittelusta erityisen vaikeaa.

Lapset muuttuvat näiden ikävuosien aikana vanhempien turvaa hakevista mussukoista itsenäisyyteen pyrkiviksi teineiksi. Liivejä puetaan ja riisutaan itsenäisesti, oman tilannetajun ja vanhemmilta opittujen veneilytapojen mukaan. Niitä säädetään itse, niitä lainataan muilta ja muille kavereiden veneissä vieraillessa. Säilytystavat ja huolto ovat oma lukunsa, ja nämä yksityiskohdat korostuvat paukkuliivien käytössä.

Olisi kohtuutonta niin lasten kuin vanhempien kannalta olettaa, että liivien tai toiminnan käyttö olisi koko ajan aikuisten valvonnassa. Samalla on huomioitava, ettei kymmenen ikävuoden tuntumassa olevalla käyttäjällä voi olla vankkaa kokemusta, osaamista ja ymmärrystä tilanteiden vaarallisuuksista eikä liivien toiminnan periaatteista.

Näillä perusteilla arvostelussa korostetaan tällä kertaa poikkeuksellisen paljon juuri liivien käytännöllisyyttä ja helppoutta itsenäisesti toimivan lapsen näkökulmasta. Oikean käytön ja säätöjen tulisi olla niin yksinkertaisia, että lapset keskenään osaisivat ne tehdä.

Hyvä istuvuus ja kunnon haararemmit pitävät kellujan hyvin vaa´assa ja antavat niskatuen nostaa päätä tehokkaasti.

Kolmen tyypin kelluttajat

Testin liivit jakautuivat kolmeen pääryhmään. Suurin osa oli perinteisiä pelastusliivejä, joissa luokituksen vaatima 100 newtonin vähimmäisnoste syntyy kiinteistä kellukkeista.

Otimme mukaan myös kolmet paukkuliivit, sillä niitä ilmestyy markkinoille kiihtyvällä vauhdilla juuri lapsille suunnattuina. Näistä yhdessä (Spinlock) luokitus oli 100N eli sama, kuin perinteisissä liivimalleissa. Kahdessa muussa se oli 150N, jolloin liiveiltä on lupa odottaa kääntämistä selkäasentoon nopeammin ja myös täydessä vaatetuksessa.

50N-luokitellut kelluntapukineet eivät ole toiminnaltaan vertailukelpoisia varsinaisten pelastusliivien kanssa. Silti niitä tosiasiassa ostetaan paljon juuri lastenliiveiksi tai pidetään ”vierasvarana” veneissä. Käytimme tämän johdosta kolme kelluntaliiviä läpi täyden testiprotokollan. Samoilla arvosanoilla niitä olisi ollut kohtuutonta arvioida, joten yhteenveto koottiin omaksi kokonaisuudeksi.

Testi suoritettiin kahteen kertaan syvissä altaissa, ensin Lohjan Meriturvassa ja sitten Espoon Leppävaaran uimahallissa. Molemmilla kerroilla tehtiin samat harjoitukset ja tutkittiin samoja asioita. Testaajina oli paikallisten uimaseurojen junioreita, yhteensä yhdeksän henkeä koko- ja ikähaarukan eri kohdista. Se tuli selväksi, että niin henkilön pituudella kuin painollakin on selvä vaikutus liivien toimintaan: kasvuvaraa ei kannata paljon ottaa ja uusi liivi on hyvä hankkia vanhan jäädessä mitoiltaan pieneksi, vaikka painorajaan vielä olisi matkaa.

Painotetaan myös yksi asia selväksi: jokainen testin liiveistä on turvallisempi valinta kuin niiden käyttämättä jättäminen.

Testitilanteessa luonnostaan kiinnittyy huomio enemmän pieniinkin ongelmiin, kuin perusoletuksena olevaan asioiden mutkattomaan sujumiseen. Jälkimmäinen kuitenkin on oikeastaan hyvän tuotteen merkki, silloinhan se toimii kuten pitää.

Arvioita luettaessa huomaa helposti vain yksilöidyt viat. Kuitenkin juuri pelastusliivi on tuote, joka pitäisi mieltää enemmän vaatteeksi kuin varusteeksi. Suurin osa istuvuuteen vaikuttavista tekijöistä muuttuu käyttäjän koon ja vartalonmallin mukaan. Siksi sovittaminen ennen ostoa on ensiarvoisen tärkeää, tärkeämpää kuin testiarvioissa enemmän pisteitä saaneen liivin valitseminen.

Siis vielä kerran: mikä tahansa pelastusliivi on liivittömyyttä parempi.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 5/2017.

Tilaa Kippari-lehti tästä.

Lue myös nämä

X