Tilaa
Testit

Testissä Marine-kaiuttimet – Soundit kuntoon

Hyvät kaiuttimet takaavat paremman äänentoiston veneessä, mutta myös asennuksen yksityiskohdilla on paljon merkitystä. Testasimme kahdeksan kaiutinparia ja erotimme hyvät huonoista.

31.07.2017

TekstiMarko Redsven, Marko Lysmä, Hifi-avustaja Mika Koponen

KuvatAnton Reenpää/Otavamedia

  • ALPINE SPS-M 601W
  • BILTEMA Blue Line 31-241
  • CALIBER CSM 16
  • CLARION CMG 1622R
  • DLS Marine 226
  • FUSION SG-F65W
  • JL Audio MX650-CCX-CG-WH
  • LTC PRO65

Nykypäivän veneradioissa on herkät radiovastaanottimet ja tehokkaat vahvistimet. Kun niihin yhdistetään laadukkaat kaiuttimet, voi hyvästä äänentoistosta nauttia hankalissakin olosuhteissa.

Hyvää äänentoistoa kuulee veneissä harvoin, vaikka tilanne on parantumassa. Ongelmana ovat useimmiten huonolaatuiset kaiuttimet, jotka on kaiken lisäksi sijoitettu huonoon paikkaan, esimerkiksi liian matalalle. Huonolaatuiset kaiuttimet ovat myös monen veneradiosetin heikko lenkki, sillä ne pilaavat muuten kelvollisen audiojärjestelmän.

Veneeseen saatetaan edelleen hankkia autokaiuttimet, jotka on tarkoitettu asennettavaksi auton sisällä valmiiksi koteloituihin paikkoihin. Näistä kaiutin saa tarvitsemansa kaikupohjan soidakseen hyvin. Veneessä vastaavia koteloita ei yleensä ole.

Autokäyttöön valmistettu kaiutin ei myöskään ole suojattu korroosiolta, vedeltä tai UV-säteilyltä. Tämä lyhentää merkittävästi kaiuttimen käyttöikää vesillä. Kaiutin voi mennä rikki jo yhden kauden aikana, kun kosteus ja vesi tunkeutuvat sen rakenteisiin. Autokaiuttimen avoin suojaamaton magneetti saattaa lisäksi häiritä venekompassin tarkkuutta ja aiheuttaa navigointivirheitä.

Asennus haastavaa

Veneessä kaiutin asennetaan niin sanotulla Free Air -asennuksella, koska kaiuttimen takana ei ole kunnollista suljettua tilaa kaikupohjana. Vapaasta asennuksesta huolimatta elementti tulee asentaa siten, että kaiuttimen taakse syntyvät ilmanpaineen vaihtelut eivät pääse vastakkaisvaiheisina elementin etupuolelle aiheuttamaan akustista oikosulkua.

Veneen kylkien kapeus, erilaiset luukut ja ahtaat tilat luovat lukuisia lisähaasteita laadukkaalle äänentoistolle. Hyvä venekaiutin täytyykin alusta alkaen suunnitella soimaan riittävän hyvin vaativissa olosuhteissa. Lisäksi on huomioitava kaiuttimia ahneesti ja nopeasti kuluttavat ympäristötekijät. Hyvissä venekaiuttimissa on laadukkaat roiskeveden, kosteuden ja auringonvalon kestävät äänentoistoelementit sekä tukevat ja ruostumattomat runkomateriaalit.

Vertailun kaiuttimet on suojattu roiskevedeltä, iskuilta, UV-säteiltä sekä korroosiolta. Osa kaiuttimista on eri käyttöolosuhdestandardien mukaan hyväksyttyjä, mikä takaa vuosien käyttökestävyyden ulko-olosuhteissa.

Edullisimmissa kaiuttimissa suojausten laadukkuutta sopii epäillä. Niitä saatetaan mainostaa pakkauksessa, mutta käyttöohjeista nämä keskeiset tiedot kuitenkin puuttuvat.

Venekäyttöön suunniteltuja kaiuttimia voi erikoisominaisuuksien ansiosta käyttää myös muissa ulkotiloissa, sekä vaikka saunan kuumissa ja kosteissa olosuhteissa.

Arvosteluperusteet

Testasimme marine-kaiuttimet merikäyttöön tarkoitetulla Clarion M303 -radiolla, josta kaikki äänensäädöt oli otettu pois päältä. Käytimme 16-litraisia bassokoteloita ja kaiutinjohtona normaalia 1,5 millimetrin paksuista asennusjohtoa. Taajuuvaste mitattiin TrueRTA-mittausohjelmistolla. Vaste mitattiin vain vasemmasta kaiuttimesta metrin etäisyydeltä.

Kuuntelukokeet tehtiin sekä kuunteluhuoneessa että Yamarin 5800 -veneen kajuutassa kattoluukun sekä etu- ja takaovien ollessa auki. Testaukseen valmisteltiin erityinen cd-levy, jolle kerättiin kappaleita joista kukin arvioi kaiuttimien eri ominaisuuksia. Testikappaleet olivat Abrakadabra (Mikko Kuustonen), None of us are free (Lynyrd Skynyrd), Jos ikävä tuntuu tältä (Janita) ja Keith don´t go (Nils Lofgren). Kappaleita kuunneltiin taustamusiikkina ja normaalia kovemmalla volyymilla. Puheäänenä kuunneltiin Yleisradion Areenasta ladatut merisää ja uutiset, joissa oli miehen ja naisen puhetta. Jokainen ihminen aistii äänen hieman eri tavalla, joten kaiuttimien arviointi on aina haastavaa kuuntelijoiden näkökulmasta. Arvioinneissa oli myös mukana kokenut hifi-asiantuntija. Lisäksi kaiuttimissa arvostettiin suojausta ulkoisia tekijöitä, kuten roiskevettä, UV-säteilyä ja korroosiota vastaan.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 7/2017.

 

Lue myös nämä

X