Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Tie Myrskyluodolle

19.08.2021

Tekstipete suhonen

KustantajaGummerus
HintaE-kirja 12,95 € (suomalainen.com)

Olisiko Myrskyluoto-romaanisarja sellainen klassikko kuin se on, ilman Lasse Mårtensonin ikonista Myrskyluodon Maija -sävelmää? Se tuli tunnetuksi 1970-luvun samannimisestä TV-sarjasta, jonka ohjasi Åke Lindman. Ehkäpä kuitenkin.

Ahvenanmaalaisen kalastajaperheen tyttären Anni Blomqvistin (1909–1990) kohtalo oli menettää miehensä ja poikansa myrskyssä. Suruaan käsitelläkseen hän alkoi kirjoittaa aamuisin romaania, josta sukeutui viisiosainen teossarja 1800-luvun saaristolaiselämästä. Myrskyluodon Maijan esikuva on Blomqvistin isoisän sisar Maria (Maija) Lovisa Mickelsdotter.

Sarjan avausosassa, Tie Myrskyluodolle (1968), ajatuksiinsa vaipuvainen mutta ahkera Maija on ihastunut kaunissilmäiseen Magnukseen. Hänet naitetaan kuitenkin yllättäen Jannelle, jonka on määrä viedä hänet pitkän kihlausajan jälkeen Myrskyluodolle. Siellä kun pitäisi olla hyvä torpanpaikka kalastukseen ja hylkeenpyyntiin. Jännite rakentuu hitaasti aistivoimaisen elämänkuvauksen ohessa: oppiiko Maija rakastamaan miestään? ”Hän rukoilee, että kestäisi oikein kauan ennen kuin hänen tarvitsee muuttaa Jannen kanssa Myrskyluodolle.”

Saaristossa heinänteko on työn ja herkkujen juhlaa, koko kesäkin toivoa täynnä. Toisin on kylmien vesien aikaan. Silloin kuolema käy naapurissa, mutta ei yllä Maijan kotitalolle asti. ”Vene oli Långholmin luona ja kaikki kolme oli olkikuormassa kuoliaiks jäätyneinä, isä sanoo hyvin matalalla äänellä.”

Kirja rakentuu useista itsenäisistä jaksoista, joissa siirrytään reippaasti ja turhia kursailematta ajassa eteenpäin. Niinpä viimeisessä näytöksessä, eräänä huumaavan kirkkaana kevätpäivänä, Maija on jo kyllin vanha purjehtimaan tuoreena ”kalastajanakkana” Myrskyluodolle. Sarjan toinen osa, Luoto meressä, ilmestyi vuonna 1969.

Lue myös nämä

X