Tilaa
Jutut

Tohatsu tuo keventäjän 60 hv teholuokkaan

Tohatsu MFS60A on teholuokkassaan kevein perämoottori.

05.04.2019

TekstiJuha Virtanen

Tohatsu esitteli uuden 60 hevosvoiman perämoottorinsa Helsingin venemessuilla. Saman teholuokan kilpailijoihinsa verrattuna MFS60A on kevyt ja moottori sopii monen suomalaisveneen tehoalueelle.

Tummansinisenä tai valkoisena saatava uutuusmoottori on Tohatsun omaa tuotantoa. Vanha 60 hevosvoiman moottori perustui Hondan tekniikkaan.

Uuden moottorin perustana on Tohatsun 40- ja 50-hevosvoimaiset moottorit. Osat ovat lähes 95-prosenttisesti yhteisiä eri moottorien välillä.

Se helpottaa osaltaan myyjän varaosalogistiikkaa ja toivottavasti se näkyy asiakkaan kannalta myös varaosien edullisempina hintoina.

Kuusikymppinen moottori eroaa 50 hevosvoiman moottorista periaatteessa vain täysin uuden kansirakenteensa osalta.

Vanhassa 50 hevosvoiman moottorissa oli kaksi venttiiliä sylinteriä kohti. Uudessa 60 hevosvoiman moottorissa on kolme venttiiliä jokaista sylinteriä kohti.

Moottorissa on kolme sylinteriä ja sylinteritilavuus on 866 kuutiosenttiä, kuten viisikymppisessäkin.

Kymmenen lisähevosvoimaa on lisännyt moottorin painoa vain noin 1,5 kiloa. Paketti pysyy edelleen sadan kilon rajan alapuolella. Tarkaksi lukemaksi valmistaja ilmoittaa 98,5 kiloa.

Moottorin vaihtoa miettivän valinta saattaa kallistua jatkossa esimerkiksi 50 hv moottorin sijasta 60-hevosvoimaiseen, kun moottori on painoltaan viisikymppistä vain reilun kilon painavampi. Silti se on monia saman teholuokan kilpailijoitaan selvästi kevyempi ja kymmenen lisähevosta voi ratkaista aika paljonkin suorituskyvyssä varsinkin veneen ollessa kuormattuna.

Esimerkiksi Mercuryn 60 hv EFI-moottori painaa 112 kiloa, Honda BF60 painaa 110 kiloa ja Yamaha F60 on potkurin kanssa sekin 114 kiloa.

Uuden Tohatsun tuotanto alkaa maaliskuussa ja myyntiin ne tulevat näillä näkymin toukokuussa. Hinnat varmistuvat keväällä.

Lue myös nämä

X