Tilaa
Jutut

Toimituksen lahjatoiveet – Varusteita veneilijän lahjasäkkiin

Helpotusta navigointiin ja muita Kipparin toimituksen joululahjatoiveita.

15.12.2023

Tekstikipparin toimitus

Lämmintä ympäri vuoden

Jos lahjanantajien joukossa ei ole innokasta neulojaa, myös kaupasta saa lähes itseneulotun tuntuisia, muhkeita villapaitoja. Suomessa vesillä on todennäköisesti aina jossakin vaiheessa viileää, joten veneilykassissani on keskikesälläkin aina mukana aito villapaita. Tämä Devoldin paita on kätevästi unisex-malli.

Anu Kopola, tuottaja

Devold Svalbard -villapaita, 179 €.

Lisätiedot: devold.com

Hyviä unia

 

Suomalaiset majakat -juliste on varmasti monelle tuttu, joten joulupukilta toivon veneeseen uudet pussilakanat majakkakuosilla. Setissä on yksi pussilakana (150 x 210 cm) ja tyynyliina (60 x 50 cm). Saatavana myös tuplakoko.

Satu Björn, toimittaja

Majakat-pussilakanasetti, 69 €.

Lisätiedot: oceanspirit.fi

Liivit, jotka pidetään päällä

Paukkuliivit ovat ne ainoat, joita käytännön kokemusten mukaan tulee oikeasti pidettyä päällä. Ne ovat yleensä mukavat, eivätkä haittaa touhuamista veneessä. Joskus ne unohtuvat päälle satamassakin tai jopa auton ratissa.

Vesa Leppä, toimittaja

Ursuit Basicline Auto -paukkuliivit, 105 €.

Lisätiedot: ursuit.com

Isolla näytöllä viivaa pitkin

Eri veneiden plotterit eroavat aina toisistaan. Toisaalta matkapuuveneessäni on vain perinnemerikortit, yhteysvene Busterissa ei niitäkään. Niinpä olen alkanut käyttää eri kännykkäsovelluksia. Kun Samsungin Fold4 -älypuhelin tuli, en ole kaivannut muuta: kansion tapaan aukeava näyttö on kooltaan 7,4 tuumaa. Se on lähes yhtä iso kuin huviveneiden plottereiden näytöt. Mutta: se ei kestänyt kovaa käyttöä, vaan murtui vuodessa. Nyt lahjalistalla on syksyn uutuus Fold5, jossa päänäytön fyysisen koon (nyt 7,6) lisäksi myös kestävyyttä on parannettu – takaisin reitille!

Markus Ånäs, toimittaja

Samsung Fold5 -älypuhelin, alkaen 1 979 €.

Lisätiedot: samsung.com/fi

Helpompaa navigointia

Teen juttuja käytetyistä veneistä eri merialueilla ja järvillä. Monesta vanhemmasta veneestä puuttuu plotteri. Toistaiseksi navigointi on hoitunut puhelimeen ladatun karttaohjelman avulla. Jatkossa haluan isomman näytön ja siirryn tabletin käyttöön, mutta se vaatii suojaksi vesitiiviin pussin.

Juha Nieminen, toimittaja

Aquapac AQP-668 -vesitiivis suojapussi, 58 €.

Lisätiedot: marinea.fi

Tuhti majakkapaketti

Joulun pyhien illat ovat vuoden parasta aikaa lukemiseen. Mikäpä olisi mukavampaa, kuin syventyä ei vain Suomen merialueiden vaan koko Itämeren rantavaltioiden majakoihin. Ruotsalainen valokuvaaja-kirjailija Magnus Rietz on vieraillut todellista järkälekirjaansa varten 181 majakalla.

Timo Sarkkinen, toimittaja

Itämeren majakat -kirja, 44,90 €.

Lisätiedot: kirja.fi

Lempeää lämpöä

Kesken syyskauden temppuilemaan alkanut vanha lämmitin muistutti taas, miten tärkeä kuiva ja lämmin vene on. Kun veneilykausi kestää yli kuusi kuukautta, on varmatoiminen venelämmitin ehdoton varuste. Pieni virrankulutus luonnonsatamissa on itselleni tärkeä valintaperuste. Kotimaisuudesta vielä iso plussa!

Jouko Saarinen, toimittaja

Safire 23DI -venelämmitin, 1 200 €.

Lisätiedot: safire.fi

Kello veneeseen, satulaan ja salille

Marine-kellot ovat kehittyneet viime vuosina harppauksin ja malleissa on hengästyttävä määrä ominaisuuksia, joita voi hyödyntää vesillä ja vapaa-ajan toiminnoissa sekä erityisesti omissa urheiluharrastuksissa. Garmin Quatix 7 -älykello sopii veneen yhteensopiviin laitteisiin. Kellosta voi seurata veden syvyyttä, moottorin kierroslukemaa, tuulta ja muita mukautettuja tietoja. Eikä siinä suinkaan kaikki, lisäksi voi ohjata venettä ja hallita veneen viihdejärjestelmää kellon sisäisellä Fusion-Link Lite -sovelluksella. Quatixia voi käyttää koskettamalla tai napauttamalla ja yksi lataus riittää jopa 18 päiväksi. Kello sopii myös kaveriksi kaikkiin omiin lempilajeihini mittamaan suorituskykyä.

Marko Lysmä, tuottaja

Garmin Quatix 7 -veneilykello, 729 €.

Lisätiedot: garmin.com

Suojaa auringolta

Kaikki vaatteet suojaavat auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Erityiset UV-suojapaidat antavat iholle extratehoa. Joissakin UV-paidoissa suoja voi vähentyä pesujen myötä ja kesän voimakkaimpiin paisteisiin on hyvä pyytää pukilta uusi paita. Itse käytän UV-suojapaitaa veneilyn ja kalastuksen lisäksi sup-lautaillessani ja kanootilla meloessani. Pitkähihainen paita on yllättävän mukava lämpimälläkin säällä ja kuivuu kastuttuaan kohtuullisen nopeasti.

Jari Rannisto, toimittaja

Musto Champ LS Rash guard -suojapaita, 55 €.

Lisätiedot: musto.com

Kohti syvyyksiä

Isommissa veneissä on yleensä kaikuluotain, mutta syvyystieto olisi joskus kiva saada myös soutuveneeseen tai vaikka pilkkijäille – tietenkin mahdollisimman kevyesti ja helposti. Kipparin vuosi sitten ilmestyneessä Pikatestiekstrassa (11/23) oli tähän tarpeeseen juuri sopiva ratkaisu, Plastimon käsikaiku.

Ismo Virta, toimituspäällikkö

Plastimo Echotest II -käsikaiku, 169,99 €.

Lisätiedot: tradeinn.com, plastimo.com

Kurkottelu loppuu

Ikääntymisensä huomaa esimerkiksi silloin, kun pitäisi kiinnittää peräköysi nopeasti poijuun. Toiveena on venehaka, jolla voi helposti pujottaa köyden poijurenkaan läpi ja sen avulla saa köyden pään myös takaisin veneeseen.

Juha Virtanen, toimittaja

Robship Hook & Moor -venehaka 2,5 m / 259 €.

Lisätiedot: marinekauppa.com

Lue myös nämä

X