Tilaa
Jutut

Trailerit: Sinkkitraileri kiiltämään oikealla puhdistusaineella

Veneilykausi on pitkä. Avo-vesikaudet päättyvät etelärannikolla yleensä vuodenvaihteessa ja ahkerimmat veneilijät lähtevät vesille jo maaliskuun puolella. Veneitä pestään, puunataan ja maalataan lähes vuosittain, mutta trailerin huolto on vähäistä.

09.03.2020

Tekstija kuvat Jari Rannisto

Yli 90 % trailereista on valmistettu tavallisesta teräksestä. Traileri suojataan korroosiolta kuumasinkityksellä, jolloin teräsrunko upotetaan sulaan sinkkiin. Paksu sinkkikerros suojaa terästä ruosteelta.

Sinkkikerroksen täytyy kuitenkin pysyä ehjänä, että suoja säilyy.

Trailerin puhdistusaineen valinta on erittäin tärkeää. Esimerkiksi erilaiset hapot syövyttävät sinkkiä ja ovat kiellettyjen listalla. Tämän vuoksi trailerin runko on aina suojattava, jos veneen pohjasta poistetaan trailerin päällä näkkejä tai muuta kasvillisuutta happopohjaisilla aineilla.

Sinkin päälle pinttyvä lika ei pilaa korroosiosuojaa, mutta pinnan hopeanhohtoinen kiilto himmenee.

Lika tiukasti kiinni

Kokeilin trailerin sinkkipintojen puhdistamista ensin pelkällä vedellä ja harjalla. Vesipesu poisti hiekan, irtoroskat ja pölyn, mutta tummat pinttymät eivät lähteneet. Auton maalipinnan puhdistukseen tarkoitetut aineetkaan eivät parantaneet pesutulosta.

Seuraavaksi pesin trailerin painepesurilla, mikä yleensä putsaa pinttyneet pinnat. Karhea sinkkipinta on kuitenkin vaikeasti pestävä, sillä lika ei lähtenyt.

Lopuksi päätin kokeilla tehokkaampaa pesuainetta, mutta en löytänyt sopivaa autotarvikeliikkeistä enkä internetistä.

Pesuaineiden maahantuojat suosittelivat kokeilemaan galvanoitujen kattojen pesuun sopivia puhdistusaineita. Rautakaupassa oli myynnissä peltikattojen pesuaineita 10 litran pöniköiden lisäksi myös litran pulloissa.

Pikkupullo maksoi alle kymmenen euroa ja riitti hyvin yhden trailerin puhdistukseen.

Puhtaaksi harjalla hangaten

Pesuaineen laimennussuhde erityisen likaisille pinnoille on 1:1. Ensimmäiseksi tein testipesun trailerin aisaan noin parinkymmenen senttimetrin pituudelle. Levitin liuoksen trailerille suoraan harjalla. Pesuaine tehosi ja puhdisti yllättävän hyvin. Pinttynyt lika irtosi lyhyellä harjauksella ja sinkkipinnan väri kirkastui. Lopuksi huuhtelin pinnan vedellä puhtaaksi.

Likaisen trailerin voi pestä painepesurilla ennen harjausta, mutta se ei ole välttämätöntä.

Suojaa valot ja pistokkeet

Sähköjärjestelmän arat osat kannattaa suojata ennen pesua. Lampun ympärille maalarinteipillä kiinnitetty pakastepussi suojasi hyvin.

Puhdistus onnistui parhaiten jäykällä nailonharjalla, eikä sinkkipintaa tarvinnut hangata liikaa. Tiskiharjat tai autonpesuun tarkoitetut harjat olivat pesuun liian pehmeitä. Vesiletku tai kastelukannu riittivät pesuaineen huuhteluun.

Lopputulos oli yllättävän siisti. Runkoon teipatut trailerin valmistajan mainosteipit tosin saivat pesuoperaatiossa lopullisen kuoliniskun.

Lue myös nämä

X