Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Tuhansien saarten maa

19.08.2021

Tekstipete suhonen

KustantajaOtava (2021)
Hinta29, 95 € (suomalainen.com)

Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotilan (s. 1964) Tuhansien saarten maa on valokuvateos pohjoisen Itämeren lumosta. Suomen saaristo on maailman kaunein, kirja väittää. Todistusaineisto koostuu viehkeistä saaristokuvista ja kertomuksesta, joka kuvaa ilmeisen kuvitteellisesta veneretkeä idästä länteen.

Matka alkaa Porvoonjoen punaisten makasiinien ääreltä ja vie Helsingin ihmeiden, Inkoon, Hangon ja Saaristomeren kautta Suomen ”onnellisimmalle asuinalueelle”, Ahvenanmaan saaristoon. Mutkaton ratkaisu takaa tarinalle kiinteän, helposti seurattavan rakenteen. Kertomuksessa pilkahtelee kosolti vinkkejä nähtävyyksistä, kiehtovista palveluista, historiastakin.

”Suomea peitti 20 000 vuotta sitten noin kolme kilometriä paksu jäämassa. Jääpeite alkoi sulaa yli 10 000 vuotta sitten. Jääkauden aikana valtava jäämassa hioi kallioiden pintaa tehden niistä poikkeuksellisen sileitä”, kerrotaan Porvoon silokallioista.

Marimekon brändin vahvistamisessa meritoituneen Ihamuotilan mukaan Suomen merialueiden 80 000 saarta eivät ole saaneet ansaitsemaansa huo­mio­ta. Oikeassahan hän on. Kreikassa merensaaria on vain vajaa kymmenesosa siitä, mitä meillä. Vaikka Suomen intervallikesä asettaa rajoituksensa, ei ole työlästä kuvitella Suomen saariston nousua ulkomaistenkin turistien suosioon. Juuri Ihamuotilan kaltaisia näkyviä ja kuuluvia saaristoluonnon puolestapuhujia Suomi tarvitsee. Tuhansien järvien maan kannattaa pullistella myös merellään.

Kirjalla tavoitellaan myös ulkomaisia lukijoita. Tarina kulkee kolmella palstalla ja kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Mika Ihamuotila on kirjoittanut aiemmin isänsä Riston kanssa kirjan Saariston kasvit (Otava, 2017). Se esittelee Suomen saariston noin 150 yleisintä kasvilajia.

Lue myös nämä

X