Tilaa
Jutut

Huutokaupatun risteilijän voittohuuto kohosi lopulta yli 50 000 euron

Alkujaan Ruotsin laivastolle tehdyn risteilijän huutokauppa kiinnosti myös ihmisiä. Sunnuntaihin mennessä ilmoitusta oli katsottu lähes 80 000 kertaa.

09.04.2018

TekstiJukka Hiiro

Huutokaupoissa myydään likimain kaikkea mitä kuvitella saattaa. Viime viikolla Kipparissa kerrottiin Huutokaupat.com-sivustolla myynnissä olleesta lähes 22-metrisestä risteilijästä, jolla on leveyttä yli viisi metriä, syväys 1,7 metriä ja painoakin arviolta peräti 44 tonnia.

Tuo huutokauppa päättyi sunnuntaina 8. huhtikuuta ja voittohuuto kohosi lopulta 50 200 euroon. Kipparilla ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa voittohuudon tekijästä eli veneen tulevasta omistajasta.

Huutokauppa kiinnosti myös ihmisiä. Sunnuntaihin mennessä ilmoitusta oli katsottu lähes 80 000 kertaa, ja 43 eri ihmistä oli tehnyt siitä kaikkiaan 237 tarjousta.

Kaupankohteena ollut Ace-moottorijahti on ilmoittajan mukaan Ruotsin laivaston entinen alus, joka on valmistunut vuonna 1951. Valmistusvuodeksi tosin mainitaan myös 1976, jolloin siihen on mahdollisesti tehty niin perustavanlaatuisia uudistuksia käyttövoiman osalta, että se on rekisteröity uudeksi alukseksi.

Risteilijän historia on kirjava. Yksityisenä sukellustukialuksena se on toiminut vuodesta 1988 vuoteen 1995. Vuonna 1996 alus on uitettu Ruotsista Suomeen ja muutettu Charterveneeksi.

Vuokra- ja charterveneenä alus on Suomessa toiminut ilmeisesti aina vuoteen 2012 saakka. Omistajan mukaan risteilijä on jätetty katsastettuna ja toimivana seisomaan telakkarannan laituriin Turun Pansiossa vuonna 2013.

Koska alus on seissyt jo vuosia, ei sen laitteiston toimivuudesta ole mitään takeita. Pääkoneisiin on vaihdettu kuitenkin öljyt ja suodattimet maaliskuun lopulla tänä vuonna, ja koneet on saatu käynnistettyä apuvirtaa käyttäen.

Vuodet kylmänä ja käyttämättömänä ovat aiheuttaneet risteilijään myös vesi-, ruoste-, kosteus- ja homevaurioita. Puutteet sekä se, että alus on siirrettävä laituripaikaltaan huhtikuun loppuun mennessä tai heti jäiden lähdettyä olivat mitä ilmeisimmin syy myös sille, että risteilijä oli laitettu myyntiin ilman pohjahintaa – ja takuuta.

Lue myös nämä

X