Tilaa
Jutut

Norjalaistutkijat olivat jo lopettamassa – Päätös jatkaa johti viikinkilaivan löytymiseen pellosta

Noin 16–17-metriseksi kerrotun laivan uskotaan olevan osa hautapaikkaa, mikä merkitsisi sitä, että laivan mukana on todennäköisesti haudattu myös joku aikalaisten erittäin merkittäväksi kokema viikinki.

19.01.2020

TekstiJukka Hiiro

Norjalaiselta saarelta löydettiin maahan haudatun viikinkilaivan jäänteet. Laiva löydettiin tutkakuvausten avulla maatilalta Edøysta Smølan saarelta läheltä keskiaikaista kirkkoa.

Noin 16-17-metriseksi kerrotun laivan uskotaan olevan osa hautapaikkaa, mikä merkitsisi sitä, että laivan mukana on todennäköisesti haudattu myös joku aikalaisten erittäin merkittäväksi kokema viikinki.

Norjan kulttuuriperinnön tutkimuslaitosta (NIKU) edustavien arkeologien Manuel Gablerin ja Dag-Øyvind Engtrø Solemin mukaan toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, onko aluksessa ehkä vainaja tai jopa useampi.

Arkeologit löysivät korkearesoluutioista tutkaa käyttäen laivan liki sattumalta.

”Olimme itseasiassa lopettaneet jo sovitun alueen tutkimisen, mutta koska meille jäi joutoaikaa päätimme tutkia vielä yhden pellon alueen ulkopuolelta. Se osoittautui hyväksi päätökseksi”, Gabler kertoo tiedotteessa.

Laiva on Nikun digitaalisen arkeologian laitoksen johtajan tohtori Knut Paaschen mukaan ainakin yli tuhat vuotta vanha, ehkä vanhempikin. Paasche on erikoistunut juuri viikinkilaivoihin.

”Tämä on äärimmäisen jännittävää. Jälleen tämä teknologia auttoi meitä löytämään uuden laivan. Teknologian kehittyessä me opimme jatkuvasti uutta myös historiastamme”, Paasche sanoo.

Hänen mukaansa Norjassa on aiemmin löydetty vain kolme hyvin säilynyttä laivat käsittävää hautapaikkaa. Nekin on löydetty Paaschen mukaan kauan sitten, kun taas uusi löytöpaikka on tutkittavissa modernimman arkeologian keinoin.

Tutkakuvien perusteella laivan runko on yllättävän hyvässä kunnossa. Lähistöltä löydettiin tutkan avulla myös kahden viikinkiasumuksen jäänteet, mutta niiden iästä ei toistaiseksi ole varmuutta.

Sekä arkeologien että paikallisten viranomaisten toiveissa on jatkaa löydösalueen tutkimuksia. Toistaiseksi on kuitenkin epävarmaa, koska itse alus mahdollisesti saataisiin kaivettua esiin. Nikun mukaan se ei tule tapahtumaan ainakaan aivan lähitulevaisuudessa.

Nikun tiedotteen viikinkilaivalöydöksestä voit lukea täältä.

Lue myös nämä

X