Tilaa
Näyttelyt

Uiva 2022: Asuttava sähkövene tulee jo näytille – Juva e/Y 28

19.08.2022

Tekstiismo virta

Kuvatsatu björn ja juva yachts

Yksi Uivan venenäyttelyn mielenkiintoisimmista veneistä ei vielä kellu vedessä, mutta näyttelyvieraat voivat tutustua sen luonnollisen kokoiseen vanerimalliin.

”Vuoden päästä Uivassa meillä on jo kelluva kappalekin”, lupaa Juva Yachtsin toimitusjohtaja Stina Mäntyniemi. Alkuperäinen tavoite oli saada asuttava sähkövene Juva e/Y 28 valmiiksi jo helmikuun 2023 venemessuille, mutta se tavoite ei toteudu.

Veneiden sähköistämisessä on monta ongelmaa, mutta Juva Yachtsin kunnianhimoisen hankkeen uskottavuutta kohentavat vahvat taustavoimat. Mukana on venealan monitoimimies Oskari Juva ja Arttu Myllärin R2 Marine, joka on erikoistunut viranomaisveneiden suunnitteluun. Bisnesosaamista tuo lisää hallituksen puheenjohtaja, pankkiiri Jussi Kallasvuo.

Veneestä julkistetut kuvat ja yksityiskohdat lisäävät uskottavuutta. 8,8 -metrinen vene kulkee matkaa taloudellisilla 6-10 solmun nopeuksilla, huippunopeus on 15 solmua. Energiasyöppöjä liukuvauhteja ei tavoitella.

Veneen pohjanmuodoista voi päätellä, että energiaa ei haaskaudu veden vastuksen voittamiseen. Kaksi kääntyvää Sea­Drive-moottoria mahdollistavat helpon käsittelyn satamissa. Suunnitelmissa on kolmen kokoisia akkupaketteja, joista keskikoisella eli 60 kilowattitunnin akustolla toimintamatkan pitäisi olla peräti 85 merimailia.

Juva e/Y 28.

Lisävirtaa vene saa katolle asennetuista 1,5 kilowatin aurinkopaneeleista. Jos ei ole kiire, pelkkien paneelien tuottaman sähkön avullakin voi siis edetä.

Tilojen,nukkumapaikkojen ja varustuksen pitäisi riittää neljän hengen päästöttömään ja käyttökuluiltaan edulliseen matkailuun. Jos arviot noin 150 000 euron hinnastakin pitävät paikkansa, kaikki kuulostaa jopa liian hyvältä ollakseen totta.

Kunhan Kippari pääsee joskus ensi vuonna ajamaan venettä, voimme arvioida, kuinka hyvin tavoitteissa on onnistuttu. Sodan ja energiakriisin varjossa tavoitteiden mukaiselle veneelle luulisi riittävän kysyntää.

Osasto K6

Juva Yachts

Lue myös nämä

X