Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Uppo-Nalle ja merikarhun tytär

17.10.2018

TekstiPete Suhonen

KuvatKaj Ewart/OM-Arkisto

Kustantaja(WSOY 1991)
Hinta16,90€ (bookbeat.fi)

Äänikirjoja kuunnellaan nykyään niin paljon, että ainakin suuret suomalaiset kustantamot julkaisevat nykyään lähes kaikki kirjansa myös äänikirjana. Ne voi ladata yksittäin verkkokirjakaupoista tai kuluttaa Storytelin tai BookBeatin tapaisissa maksullisissa lukuaikapalveluissa. Tabletien ja älypuhelimien myötä äänikirja (muistaako joku, kun niitä myytin jopa lp-levyinä) on noussut uudestaan moderniksi tavaksi nauttia kirjallisuudesta. Romaani siis soimaan, oli sitten lenkillä, rassaamassa venettä tai lapsia nukuttamassa.

Vesillä nukkumatit pitää tietysti valita huolella, ettei veneilyn lumo hetkeksikään haihdu. Yksi hyvä on toimittaja Elina Karjalaisen (1927–2006) lastenkirja Uppo-Nalle ja merikarhun tytär, jonka on lukenut Yleisradion legendaarinen radioääni Tytti Paavolainen (1937–2008).

Homma menee niin, että Uppis herää sattumalta Laulavan lintukoiran kanssa Iso-isän matka-arkusta Kreikan saaristossa. Runohan siitä syntyy, ”Olemme täällä Kreetalla, ei asialle mitään voi, vahinko meidät tänne toi, on hätä varmaan Reetalla.” Satamassa he tapaavat Merikarhun ja tämän ottotyttären, sokean Lindan. Noustaan Merikarhun alukseen Poseidoniin, ja pian kippari kertoo kreikkalaisen mytologian parhaita jännäreitä labyrintissa väijyvästä karmeasta minotauroksesta sekä kykloopista, joka popsii muutaman miehen päivässä. Ihan omiakin seikkailuja koetaan ja myös suurta ystävyyttä. Sokea Linda jos kuka osaa arvostaa Uppiksen tapaa kuunnella tähtiä.

Reilun kaksi tuntia kestävän äänikirjan viehätyksestä osa lankeaa Tytti Paavolaisen eläväiselle luennalle. Tarina tehonnee parhaiten alle 10-vuotiaisiin.

 

Lue myös nämä

X