Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Uskomatonta! Hait

31.03.2023

Tekstipete suhonen

Kanadalaisen Alain M. Bergeronin lasten tietokirjasarjan tuorein osa on Uskomatonta! Hait. Sitä markkinoidaan ”Kaikkien aikojen hauskimpana tietokirjasarjana”. Tiedä sitä, mutta teos on, jos ei naurettava, ainakin viihdyttävä.

Kuten nimi flirttaa, kirjassa opitaan vino pino faktoja haikaloista. Esimerkiksi se, että hain jopa kolmetuhatta hammasta ovat järjestyneet 6–20 riviin. Valashain kita on kaksi metriä leveä, ja hain purentavoima on 3 000 kiloa – 300 kertaa suurempi kuin ihmisen.

61-sivuisen teoksen sisällöllinen konsepti on yksinkertainen mutta toimiva: aukeamien alareunassa tarjotaan tiedonmurenia, joita hai tai muutama kommentoi kanadalaisen Samuel Parentin piirtämissä ihastuttavissa stripeissä. Viiva tuo mieleen 1950- ja 60-lukujen tarkat klassiset sarjakuvat. Puhelimen näytöltä kuvakirjan aukeamat eivät pääse oikeuksiinsa, mutta jo tabletilla piirrokset alkavat hehkua. Täydet tehot saa vain kovakantisesta versiosta.

Alain M. Bergeron on paitsi kirjailija, myös luontokuvaaja, lääkäri ja toimittaja. Virkistävää pikkutarinoissa on, että peto on peto ja hain tunnistaa haiksi. Sen vatsaan ihminenkin voi kadota, olkoonkin, että todennäköisyys on pienempi kuin hukkua omaan kylpyammeeseen.

Se, että lapsille kustannetaan luet­tavaa luonnosta, ja meriluonnosta ennen kaikkea, on nykyään jo kulttuuriteko. Tosimaailman faunassa riittää ihmeteltävää enemmän kuin monissa korneissa supersankareissa tai sci-fi-örkeissä. Vanhempien tehtävä on muistuttaa asiasta, ja jalkauttaa luettava kohderyhmälle. Alle 12-vuotiaille sopivassa Uskomatonta!-sarjassa on julkaistu myös kirjat piraijoista, krokotiileista, leijonista, hämähäkeistä ja lepakoista.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X