Tilaa
Uutiset

Uuraan miehistö palkittiin Vuoden meripelastajina

Vuoden meripelastaja 2020 -palkinto myönnettiin Savonlinnaan pelastusvene Uuraan miehistölle iäkkään pariskunnan pelastamisesta.

09.04.2021

Tekstijuha virtanen

Kuvatanne kosonen

Suomen Meripelastusseura on nimittänyt Vuoden meripelastajaksi pelastusvene Uuraan miehistön Mikael Fyhr, Martin Lajunen ja Esa Hirvonen.

 Savonlinnan Järvipelastajien vapaaehtoiset pelastajat hälytettiin viime syyskuussa tehtävään. Iäkkään pariskunnan vene oli kovassa tuulessa ja aallokossa ajautunut kivikkoon ja pariskunta oli pelastautunut luodolle.

Miehistö oli juuri huoltamassa Uurasta rannassa, joten matkaan päästiin nopeasti. Pelastusalus oli matkalla onnettomuuspaikalle jo 13 minuutissa hälytyksestä.

Apuun oli tulossa myös pelastuslaitoksen oma vene. Keli oli kova ja matkalla Uuras ohitti pelastuslaitoksen veneen, jolla oli vastatuulessa vaikeuksia edetä. Uuras oli haveripaikalla puolessa tunnissa.

”Keskituuli oli 17 m/s ja puuskissa yli 20 m/s. Haukivedellä oli erittäin voimakas aallokko. Keli oli harvinaisen kova tuolla alueella, pelastusvene Uuraan päällikkö Esa Hirvonen muistelee.

Uuraan pintapelastaja Mikael Fyhr ui luodolle ja tarkisti pariskunnan kunnon. Sen jälkeen hän etsi paikan rannalta, johon pelastusaluksella päästiin turvallisesti ja pelastettavat saatiin Uuraan kyytiin.

Pariskunta saatiin nopeasti turvaan ja lämpimään takaisin mökilleen. Sen jälkeen miehistö kävi vielä vetämässä pariskunnan veneen turvaan pois luodolta.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahden mukaan yhteistyö Savonlinnan Järvipelastajien kanssa on tiivistä ja saumatonta.

”Yhdessä asioita on eteenpäin viety ja yhteistyö on tuottanut konkreettisia tuloksia. On saatu kansalaisille apua järvipelastajien kautta nopeammin kuin meidän omien yksiköiden kautta. Lisäksi on saatu lisävoimaa operaatioihin, joissa pelastuslaitos on ollut ensimmäisenä paikalla”, Halmeslahti toteaa.

Vesiliikenneonnettomuuksien lisäksi Halmeslahti mainitsee esimerkkinä maastopalot, joissa järvipelastusyksiköt ovat toimineet ansiokkaasti.

Uuraan miehistö sai ottaa vastaan Suomen Meripelastusseuran Vuoden meripelastaja -nimityksen, Meripelastajan malja -kiertopalkinnon ja seuran ansiomerkit Meripelastusseuran koulutuspäivillä.

 

Lue myös nämä

X