Tilaa
Testit

Uusi Yamaha F70 – virittämällä lisää tehoa

11.11.2010

Tekstivesa leppä

Kuvatjuha virtanen

Yamaha F70

Yamahan uusi F70 on tehty eri tavoin kuin monen muun merkin vastaavan tehoiset moottorit. Uutuuden perustaksi on otettu sama perusmoottori, jota käytetään myös Yamahan 50- ja 60-hevosvoimaisissa moottoreissa. Kaikkien näiden moottorien iskutilavuus on hieman vajaa litra ja sylintereitä on rivissä neljä.

Pientä sylinteriryhmää käyttämällä on tähdätty ennen kaikkea moottorin keveyteen, joka on noussut jossain määrin jopa ongelmaksi etenkin pienissä, mutta myös vanhemmissa veneissä, jotka on suunniteltu kaksitahtisten, nelitahtisia selvästi kevyempien moottoreiden aikakaudella.

Yamahan uusi 70-hevosvoimainen moottori yllättääkin koollaan. Jo ulkomuodoiltaan ja kooltaan se on pieni ja siro. Asiassa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, koska moottori on käytännössä kopan altakin saman kokoinen kuin pienempitehoisetkin moottorit.

Valmistajille 70 hevosvoimaa tuntuu olevan jonkinlainen rajakoko, joka suunnittelijoiden mielestä vaatii suuremman iskutilavuuden ja järeämmät moottorin kuin pienemmät teholuokat. Niinpä 70- ja 75-hevosvoimaiset moottorit ovat muilla valmistajilla selkeästi suurempaa kokoluokkaa kuin kuusikymppiset ja sitä pienemmät moottorit.

Yamaha F70

Virittämällä tehty

Uusi F70 on tehty käytännössä vain virittämällä vanhoja moottoreita. Moottorin hengitystä on paranneltu lisäämällä sylinterinkanteen kaksi venttiiliä jokaiseen sylinteriin, mikä on jo sinänsä nykyaikaa. Neljää venttiiliä pyörittää kuitenkin vain yksi hihnavetoinen nokka-akseli, jossa imuventtiilit avataan erityisen haarukkamekanismin avulla.

Kun hengityspuoli on moottorissa kunnossa ja kone sekä saa että pystyy poistamaan ilmaa ja pakokaasuja, lisäpolttoainetta saadaan kätevästi tietokoneyksikköä muuttamalla. Uusi ohjelmointi lisää polttoaineensyöttöä ja tehtävä on ratkaistu.

Testasimme uuden moottorin Yamarin 56 CC:ssä, jossa olemme aiemmin testanneet myös 60-hevosvoimaisen Yamahan F60:n (Kippari 8/07).

Lue Yamaha F70:n testi kokonaisuudessaan Kipparista 11/2010

Merkki Yamaha
Malli F70
Työtapa 4-tahtinen
Sylinteriluku rivi 4
Venttiilit 16 yksi kannen yläpuolinen nokka-akseli
Iskutilavuus 996 cm&³3;
Sylinterihalkaisija x iskunpituus 65 x 75 mm
Potkuriakseliteho 70 hv (51,5 kW)/5 800 r/min
Suositeltu kierrosluku 5 300 – 6 300 r/min
Polttoaineen syöttö Sähköinen polttoaineensuihkutus
Öljysäiliö 2,1 l
Sytytysjärjestelmä TCI
Käynnistys Sähkö
Latausteho 12V/17A (204 W)
Vaihteet e-v-p
Välityssuhde 28:12 (1:2,33)
Trimmaus ja kippi On
Kuivapaino Potkurin kanssa n. 120 kg
Hinta F70 AETL 10 190 euroa
Maahantuoja Konekesko Oy Marine
Lisätiedot www.yamaha-marine.fi

Lue myös nämä

X