Tilaa
Uutiset

Uudistuminen on avain menestykseen

30.08.2016

TekstiJukka Saastamoinen

KuvatSeppo Evinsalo/Otavamedia

Venealan näkymät ovat hyvät, koska yritykset eivät ole jättäytyneet kotimaisen kysynnän varaan, vaan menneet vientimarkkinoille, sanoo Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jouko Huju.

Varsinkin Ruotsin ja Norjan markkinoilla suomalaisveneiden kysyntä on voimakasta.

— Ne kumpikin tuottavat suomalaisvalmistajille yli 50 miljoonan euron vientitulot vuodessa. Saksakin on jo lähes 10 miljoonan euron vientimaa ja kasvaa edelleen. Venäjällä tosin tulee samaan aikaan takapakkia. Aikanaan Venäjä oli suomalaisvalmistajille 20 miljoonan euron venemarkkina. Nyt se on kooltaan vain kahdeksan miljoonaa ja putoaa yhä.

Huju selittää suomalaisten Pohjoismaista vientimenestystä.

— Meillä on osattu kehittää oikeita tuotteita ja onnistuttu markkinoimaan ne hyvin. Meidän veneemme eivät ole halvimpia, mutta ne ovat korkealaatuisia. Asiakkaat tietävät, että ne säilyttävät jälleenmyyntiarvonsa, kiittelee Huju.

Suomalaisen venealan kokonaisliikevaihto oli viime vuonna 488 miljoonaa euroa. Summa kasvoi edellisvuodesta 6 prosenttia.

Pohjoismaiden suurin lujitemuoviveneiden valmistaja Bella-Veneet ja sen sielu Raimo Sonninen ovat vaikuttaneet alalla jo vuodesta 1970. Viime vuonna Bella teki 25 miljoonan euron liikevaihdon ja lievän tappion.

Sonninen selittää miinusmerkkistä tulosta mm. sillä, että yhtiö satsasi viime vuonna tuotekehitykseen 1,5 miljoonaa euroa.

— Paremmat ajat pitää tehdä itse, Sonninen sanoo.  Niitä on turha jäädä odottamaan.

Sonninen sanoo oppineensa 2008 alkaneista murheen vuosista sen, että kauppa on kotona vasta, kun tuote on loppukäyttäjällä.

Sonninen korostaa, että alaa koskevia tilastolukuja ei sovi aina yleistää: jos Trafin tilasto kertoo, että venerekisteröinnit ovat notkahtaneet, yritysten välillä voi olla vaikka kuinka isoja eroja.

— Ne pärjäävät, jotka jaksavat panostaa tuotekehitykseen. Ja siinä touhussa eivät pelkät faceliftit enää riitä. Muotoilu merkitsee asiakkaalle yhä enemmän, samoin ajo-ominaisuudet, käytettävyys ja korkea laatu, vakuuttaa Sonninen lähes 50 vuoden kokemuksella.

Suomalaista näkemystä maailmalle

Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jouko Huju on valittu venealan kansainvälisen kattojärjestön Icomian hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Venealan teollisuutta ja kauppaa edustava järjestö kattaa 38 maata ja sen pääpaikka on Lontoossa.

— Onhan tämä suuri kunnia ja kertoo sen, että jotakin on tehty oikein, kertoo Huju.

Lue myös nämä

X