Tilaa
Testit

Uutuusplotteri Simrad NSX – Helpompi käyttää

Uutuusplotteri Simrad NSX:ää on suitsutettu uusista ominaisuuksistaan ja helppokäyttöisyydestään.

30.09.2022

Tekstitimo kuukkanen

Kenelle: Hyvä valinta katettuun moottoriveneeseen, ja venematkailijalle siitä on erityisen paljon iloa.


Ensisilmäyksellä NSX näyttää vain yhdeltä plotterilta muiden joukossa, mutta mustan etulasin muotoilu ei tarjoa mahdollisuuksia irtiottoihin. Plotteri on uudistunut eritoten käyttöliittymältään ja laiteohjelmaltaan.

NSX on suorituskyvyltään ja hinnaltaan samaa tasoa keskikastin Simrad Go:n kanssa.

Uutuus on saanut käyttäjiltä myönteistä palautetta erityisesti kirkkaasta ja terävästä IPS-näytöstä. Resoluutio on selvästi parempi kuin Go:ssa. Se näyttää terävämmältä kaikilla zoomaustasoilla. Silti, keskitason matkapuhelimissa on edelleen parempi resoluutio.

Myönteistä palautetta on saanut myös helppo käyttöliittymä, jonka merkitystä ei voi väheksyä. Laitteen luonteva käyttö häiritsee ajamista mahdollisimman vähän.

Sujuvampi käyttöliittymä näkyy monessa kohdassa.

Käyttöönottoavustimen ansiosta laitteen ensimmäinen käyttöönotto on tehty erityisen selkeäksi. Avustin tuo tarvittavat asetukset ruudulle yksi kerrallaan, veneen mitoista aina luotaimen ja muiden lisälaitteiden asetuksiin.

Järjestelmän saa hyvään iskuun, vaikka tekninen tietämys olisi hatara.

Sovelluksesta toiseen, esimerkiksi kartasta kaikuluotaimeen, tutkaan tai yhdistelmiin, pääsee suoraan ikkunan oikeassa reunassa olevista käynnistyskuvakkeista ilman erillisen kotisivun kautta kiertämistä. Yksi mutka vähemmän.

Kotisivu löytyy edelleen. Siellä voi esimerkiksi määritellä jaetut ikkunat.

Toinen näppärä ominaisuus on kullekin sovellukselle tarkoitettu oma asetusvalikko, johon pääsee suoraan kyseisestä sovelluksesta. Säätöjä ei siis enää tarvitse haeskella yhteisestä asetusvalikosta.

Tähän järjestelmään on liitetty autopilotti ja tutka.

 

Automaattinen reititys ällistyttää

Laitteen toiminnoista pitää nostaa esiin automaattinen reititys.

Suomen saaristo on osoittautunut plottereiden automaattiselle reititykselle haastavaksi alueeksi. Reittien laadussa ja reitityksen nopeudessa on ollut paljonkin toivomista. Ei aina mutta usein.

Simradin autoreititys on eri maata. Se laatii reitin veneväyliä pitkin sijainnista päämäärään tai kahden pisteen välille. Nopeasti ja luotettavasti. Reittiä voi muokata tai täydentää käsin.

Testireitin laatiminen Helsingistä Ahvenanmaalle on painajainen minkä tahansa plotterin autoreititykselle. Vain harva läpäisee sen.

NSX:n ruudulle lävähti täysin toteutuskelpoinen reitti noin puolessa minuutissa. Reititystoiminnosta NSX:lle liki täydet pisteet. Pientä penaltia tulee reitin manuaalisesta muokkaamisesta, mutta Navicon koodausosasto kehittää tätäkin koko ajan.

Kaikuluotain kuuluu vakio-ominaisuuksiin, mutta sen käyttö vaatii anturin hankintaa.

Android ja sen eleet

Plotterin käyttämiseen on tullut joitakin mobiililaitteista tuttuja eleitä. Esimerkiksi ruudun yläreunasta alas pyyhkäisy avaa pikavalikon näytön säädöille. Lyhyellä ja pitkällä painalluksella on joissakin toiminnoissa eri merkitys.

Mobiililaitteet ovat sopiva aasinsilta hypätä lopuksi syvään päätyyn ja kurkata konepellin alle.

NSX:n ohjelmointialusta on vaihtunut Linuxista Androidiin. Vähäpätöiseltä kuulostava muutos, etenkin kun ne ovat toisilleen läheistä sukua. Android on kuitenkin nykyaikaisempi, ja sen kehitystyö on ripeämpää. Se sallii moderneja juttuja myös käyttäjille, kuten mainittuja eleitä. Silti iso osa NSX:n uudistuksista juontuu tuotekehityksestä eikä ohjelmistoalustasta.

Valmistajan vinkkelistä Android-siirtymä on ollut valtava savotta. Koko laiteohjelma on pitänyt koodata uudelleen. Nyt kun se on tehty, NSX:ää voidaan pitää tien avaajana. Navico aikoo hyödyntää siihen panostettua työtä muussa laitekannassaan.

Active Imaging -kaikuluotain sisältää chirpin sekä alas keilaavan ja viistokaiun, jotka kaikki ovat hyviä harrastuskalastajien työkaluja.

 

Luotain ja C-Map hallitsevat syvyydet

Vakiona NSX:ssä on karttaplotterin lisäksi Active Imaging -kaikuluotain, jossa on kalastukseen sopiva chirp sekä viistokaiku SideScan ja alas keilaava DownScan. Näille sopivan 3-in-1-anturin saa lisämaksusta.

Liitäntämahdollisuudet ovat riittävät. Kaikuanturi, NMEA2000, tutka ja ip-kamera kytketään kaapeleilla, mobiililaitteille on bluetooth ja wifi.

Plotteri tukee vain C-Map Discover X- ja -Reveal X -karttoja, jotka on optimoitu Android-käyttöjärjestelmälle. Jos siis päivität NSX:ään vanhemmasta Simradista, kartatkin pitää uusia. X-versiot vastaavat ominaisuuksiltaan Discover- ja Reveal-karttoja.

C-Mapin markkinointikuvissa näkee usein voimakkaan värisiä syvyyskäyriä, mutta niiden havainnollsuus ja tyylikkyys kohenevat värejä haalistamalla.

Sovelluksesta toiseen pääsee oikean reunan kuvakkeista. Näytölle saa myös tietoruudun.

Esittely on julkaistu Kipparissa 9/2022.

 

Lue myös nämä

X