Tilaa
Jutut

Vakuutusyhtiön 10 vinkkiä veneen turvalliseen vesillelaskuun

Ensimmäiset 48 tuntia veneen vesillelaskusta ovat vahinkojen kannalta kriittiset, kertoo vakuutusyhtiön vahinkopäällikkö.

16.05.2020

TekstiJukka Hiiro

Veneitä on laskettu ja lasketaan kovaa kyytiä vesille ympäri maata. Vesillelaskussa on kuitenkin omat niksinsä, ja kaikenlaista voi aina sattua. Valtaosa vahingoista ei nimittäin johdu kovista myrskyistä, vaikka monet niin tuntuvat yhä uskovan. Se tiedetään myös vakuutusyhtiöissä, sillä heillehän lasku usein lankeaa, jos vahinko sattuu.

Vakuutusyhtiö Alandia on koostanut kymmenen vinkkiä ennen vesille laskemista. Vinkeistä vastaa vahinkopäällikkö Ricard Sjöström.

”Tiedämme, että useimmat veneiden uppoamiset tapahtuvat pian vesillelaskun jälkeen. Ensimmäiset 48 tuntia ovat kriittiset”, Sjöström sanoo.

Ricardilla on 25 vuoden kokemus alalta, joten hän tietää, mistä puhuu.

Älä jätä venettä yksin

”Kuten sanottu, kaksi kriittistä vuorokautta veneen vesillelaskun jälkeen vaativat erityistä valppautta.”

Sytytä ja sammuta

”Sadevesityhjennys voi olla neulasten ja lehtien tukkima ja pohjatulppa väljä. Hyvä tapa tarkastaa sadevesityhjennyksen ja pintakatkaisijoiden toiminta on kaataa vettä veneeseen.”

Tarkasta kaikki merikartat

”Päivitä plotterin elektroniset merikartat ja uusi paperinen merikartta ellei se ole ajan tasalla.”

Tutki jokainen pelastusliivi

”Alandian pelastusliivitestin jälkeen muistutamme erityisesti haararemmistä ja istuvuudesta. Haararemmi on kuin auton turvavyö, se pelastaa henkiä. Paukkuliiveistä on tarkastettava kaikkien ilmapatruunoiden päiväykset.”

Lasten pelastusliiveissä ei tule säästää

”Lapsille ei pidä koskaan valita pelastusliivejä, joissa on kasvuvaraa. Älä ole pihi typerässä kohdassa. Liivien on oltava täysin istuvat ja niistä pitää löytyä haararemmi, mielellään tuplana.”

Tarkasta kaasuasetukset

”Tarkasta veneen kaasuasennukset esimerkiksi vuotosuihkeen avulla ja varmistu, että kaasuvaroitin toimii. Eikö veneestä löydy kaasuvaroitinta? Siirrä se ostoslistan kärkeen.”

Jäljitä ruoste ja korroosio

”Jos veneessäsi on perävetolaite, kannattaa tarkastaa y-putki ja muu pakoputkisto. On tärkeää varmistua, ettei putken sisäpinnassa esiinny ruostetta tai korroosiota. Se kuulostaa ehkä hankalammalta kuin onkaan, 30 minuuttia aikaa tulee käytettyä hyvin ja on halpa henkivakuutus.”

Pidä moottoritila siistinä

”Putipuhtaasta moottorista ja siististä moottoritilasta on helppo huomata vuodot niin moottorissa kuin rungossakin.”

Et ole yksin vesillä

”Ole varovainen venekauden alussa. Erityisesti venettä puoliliussa ajaen on syytä olla tarkkoina, sillä puoliliussa sattuu aivan liian moni onnettomuuksista. Pidä myös mukanasi polarisoivat aurinkolasit häikäisyn varalta.”

Käy  läpi kaikki päiväykset

”Monella mukana olevalla tarvikkeella on parasta ennen -päiväys. Tarkasta ne esimerkiksi pelastusliivien ilmapatruunoista, hätäraketeista ja palosammuttimesta. Samalla vaivalla voit katsoa myös säilykkeiden ja kuivamuonan päiväykset.”

Tarkasta pohjatulppa ja sadevesityhjennys

”Varmista, että veneen valot ja valaisimet toimivat. Älä unohda testata myöskään taskulamppuja.”

Bonusvinkki

”Ja viimeisenä vihjeenäni: Muista varoa käsiäsi ja jalkojasi veneeseen noustessa. Murtunut jalka pilaa koko kesän.”

Lue myös nämä

X