Tilaa
Jutut

Taalintehtaan uudistunut pienvenesatama avattiin käyttöön 31. toukokuuta

DB Marina avasi ensimmäiset 50 kausipaikkaa Taalintehtaan uudistetusta satamasta, joka toimii nyt myös Kemiönsaaren Meripelastajien tukikohtana.

09.06.2020

TekstiTanja Paananen

”Kaikki on satamassa valmista. Huolimatta vaikeasta keväästä, olemme olleet aikataulusta edellä. Ajatuksena oli, että avajaisista tulisi iso tapahtuma, mutta koronarajoitusten vuoksi jouduimme pitämään ne pieninä”, kertoo DB Marinan hallituksen puheenjohtaja Sam Forsblom.

Taalintehtaan pienvenesatamaa suojaa nyt 60 metrinen Marinetekin valmistama aallonvaimennin, joka tulee kasvamaan sata metriseksi. Venepaikoille tulee sähkö, makea juomavesi sekä järvivesi veneiden pesua varten.

Venepaikat koostuvat kuusi ja seitsemän metrisistä kevyistä aisapaikoista sekä 6-12 metrisistä aisapakoista kävelypuomeilla.

Sataman seuraavat uudistusvaiheet toteutetaan vuosien 2022-2024 aikana, jolloin satamasta löytyy noin 150 kausipaikkaa aina avoveneistä 20 metrisille saakka.

Myös Taalintehtaan vierassataman kehittämiseksi on käynnissä projekti, jonka maanrakennusrakennustyöt on aloitettu. Vierassataman suojaksi rakennetaan 160 metrinen aallonvaimennin, joka yhdessä DB Marinan vaimentimen kanssa suojaa satamaa kaikilta tuulensuunnilta.

DB Marinan ja Kemiösaaren kunta investoivat hankkeeseen yhteensä noin kaksi miljoonaa euroa.

Kaikki palvelut samasta paikasta

Forsblomin mukaan Taalintehtaan satama on paljon muutakin kuin laituripaikkoja. Veneen voi jättää kesän jälkeen talvehtimaan viereiseen halliin ja paikan päältä löytyvät tarvittavat huolto- ja korjauspalvelut.

Asiakas voi tilata ruuat ja tarvikkeet läheisestä K-Marketista helposti netistä ja maksaa ne etukäteen. Tavarat voi noutaa kaupasta tai tilata toimitettuna veneeseen. Sama palvelu toimii myös vierassatamassa vieraileville sekä mökkiläisille, jotka haluavat vain noutaa ruokakassin satamasta.

Asiakkaille on riittävästi autopakkoja lukitulla alueella. Tulossa on myös sähköautojen latauspisteitä. Veneilijöiden käytössä on saunat, suihkut ja varastotilaa varusteille.

Uutta Taalintehtaalla on myös auto- ja venevuokrauspalvelut. Veneitä voi vuokrata Buster Rentin kautta päiväksi, viikoksi tai pidemmäksi aikaa. Avis-autovuokraamon kanssa solmittu yhteistyö mahdollistaa auton vuokraamisen suoraan Taalintehtaalta.

Meripelastuksen uusi tukikohta

Kemiönsaaren Meripelastajat ovat päättäneet siirtää tukikohtansa Taalintehtaalle DB Marinan uuteen satamaan 17.5.2020 alkaen. Yhteistyösopimus on tehty seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Meripelastajat saavat tänä keväänä käyttöönsä uuden meripelastusaluksen ja sen laituripaikka tulee uuteen satamaan.

Koska tukikohta ja talvisäilytyspaikka ovat samassa paikassa, voidaan meripelastusvenettä pitää vedessä aina jäiden tuloon asti ja tarvittaessa huoltaa ja korjata nopeasti. Myös avustettavat veneet voidaan tarvittaessa nostaa ylös tukikohdan kanssa samassa paikassa.

”Apuun on aina helpompi lähteä, kun vene on paikassa, johon meripelastajien on helppoa tulla. DB Marina tarjoaa meille myös koulutus- ja kerhotilat, varusteiden säilytystilat sekä työpajan alusten korjaus- ja huoltotoiminnalle. Pystymme myös keskittämään koko toimintamme yhteen paikkaan, joka parantaa merkittävästi toimintaedellytyksiämme sekä sesonkiaikana että talvikaudella”, toteaa Calle Storm Kemiönsaaren meripelastajista.

Luvassa kotimainen veneilykesä

Forsblom odottaa tulevasta kesästä vilkasta. Hän on veneillyt Ruotsiin joka kesä viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan.

”Tänä vuonna veneily tapahtuu täällä saaristomerellä ja muualla Suomessa. Uskon, että monella muulla on sama tilanne. Matkailu kohdistuu nyt kotimaahan”.

Veneitä on rekisteröity paljon tämänkin kevään aikana.

Ulkolaisia veneilijöitä odotetaan saapuvaksi vähemmän. Taalintehtaalla on asiakkaita Ruotsista ja Saksasta. Osa heistä on jo todennut, että tämä kesä näyttää huonolta.

”Luulen, että ne korvaantuvat kotimaisilla. Eihän ne veneet, jotka täällä jo ovat, katoa minnekään”, arvioi Forsblom.

Lue myös nämä

X