Tilaa
Uutiset

Vanha mökkivene voi olla turvaton

08.08.2016

TekstiKipparin toimitus

Kesälomailevien mökkiläisten veneet ovat tähän aikaan taas ahkerassa käytössä. Harva tulee tarkistaneeksi niiden piileviä vaurioita. Ne voivat olla todellinen turvallisuusriski.

Lujitemuoviveneiden ajatellaan olevan pitkäikäisiä. Vanhassa, yhä ehjältä näyttävässä veneessä voi olla vaurioita, jotka eivät haittaa sen käyttöä, mutta voivat heikentää esimerkiksi veneen kelluvuutta.

– Vaikka lujitemuovi ei lahoa samalla tavalla kuin puuveneet, niin vanhassa lujitemuovissa saattaa olla vaurioita kriittisissä paikoissa. Vuosien käytön jälkeen ja vedettäessä venettä rantaan saattaa köli kulua jopa puhki. Tämä voi aiheuttaa vuotoja veneen sisään tai kelluketiloihin, Max Johansson VTT:ltä sanoo.

Hän muistuttaa, että kellukevaahdot ovat voineet painua kasaan, murentua tai irrota, jolloin ne eivät toimi kuten pitäisi.

– Myös mahdolliset tee-se-itse-miehen tekemät omat muutokset voivat vaarantaa veneen turvallisuutta. On oltava myös tarkkana, ettei ilmakellukesäiliöitä ole puhkaistu esimerkiksi varusteasennuksien yhteydessä ja ettei niistä ole tehty säilytyslokeroita, Johansson sanoo.

Puuveneen uskotaan kelluvan vedellä täyttyneenäkin, mutta Max Johanssonin mukaan vanhan puuveneen turvallisuuteenkaan ei kannata loputtomasti luottaa.

– Kyllä se kelluu, mutta ei sitten paljon omaa painoaan enempää kelluta. Laho puuvene ei edes kunnolla kellu, Johansson varoittelee.

Jonain päivänä on valitettavasti todettava, että vanhan veneen puutteet ovat sillä tasolla, että on turvallisempaa ostaa uusi vene, jonka turvallisuustaso on tämän päivän vaatimusten mukainen.

Johanssonin mukaan hyvin tehty ja varmasti ehjä 1970-luvun vene voi kuitenkin olla yhtä turvallinen kuin 2000-luvun vene.

Mökkiveneen tarkastuslista

Tarkista, ettei rungossa tai muissa rakenteissa ole vaurioita.
Tarkista kellukesäiliöiden tiiviys.
Tarkista airojen kunto.
Muistuta varsinkin lapsia veneen rajallisista ominaisuuksista ja pelastusliivien käytöstä.

Lue myös nämä

X