Tilaa
Jutut

Varashälytysjärjestelmät – Älykästä valvontaa

Venevarkauksia ja -murtautumisia voi estää erilaisilla valvontamenetelmillä. Perinteisiä lukituksia ja merkintöjä ei kuitenkaan kannata unohtaa.

04.02.2022

Tekstimarko lysmä

Kuvatvalmistajat

Veneeseen murtauduttiin yöllä. Ikkunan tiiviste irroitettiin ja pienikoinen varas kampesi aukosta sisään. Veneessä oli varkaan epäonneksi useita tallentavia kameroita. Omistaja valitsi teräväpiirtoisesta 4K-videosta parhaat otokset poliisille. Varas otettiin kiinni seuraavana päivänä.

Varkaan saaminen satimeen helpottuu veneeseen piilotetun gps-seurantalaitteen tai valvontakameran avulla.

Kameran verkkoyhteyksien pitää toimia, joten yhteysnopeudessa ei kannata pihtailla. Kameralle tarvitaan myös sähköä, akkuvirtaa ja hyvä kiinnityspaikka.

Laitteen sijoitus veneessä on haastavaa. Se pitää esimerkiksi suojata säältä, sillä sade tai paukkupakkaset voivat haitata laitteen toimintaa.

Veneen sisällä kamera on säältä suojassa, mutta useimmista veneistä ei etenkään talvitelakoinnin aikana näe lainkaan kannelle, kiinnitysköysiin tai pressuihin.

Ulkona oleva valvonta- tai riistakamera näkee ylimääräiset liikkujat kannella. Elektroninen silmä pitää katseensa myös kiinnitysköysissä, maasähkökaapelissa ja venettä ympäröivällä alueella. Kamera voi olla hankala piilottaa, mutta toisaalta myös näkyvä valvonta voi ennaltaehkäistä varkaan aikeita.

Älykkäiden valvontaratkaisujen rinnalla ei kannata unohtaa perinteisiä tapoja suojata omaisuutta. Esimerkiksi perämoottorilukko on yksi tärkeimmistä välineistä perämoottorien varkauksien estämisessä.

Veneen omistajan kannattaa kirjata muistiin ja kuvata itselleen veneen, perämoottorin, plotterin ja muiden arvokkaiden laitteiden valmistus- ja/tai tunnistenumerot, jotta varastetun omaisuuden jäljittäminen olisi mahdollista. Myös merkintänesteiden käyttö auttaa tunnistuksessa, jos varastetun tavaran kiinteitä numerointeja on ehditty viilauksin peukaloida.


Salasanoja ja liikuteltavuutta

Venetarvikkeiden valmistajat ovat viime vuosina kehittäneet omia järjestelmiään ja ratkaisujaan estämään varkauksia. Plottereihin on asennettu salasanasuojauksia ja laitteet on liitetty osaksi helposti valvottavaa järjestelmää. Etäyhteys helpottaa veneen ja sen järjestelmien valvontaa ympärivuorokautisesti kotoa käsin. Kalliit laitteet kuten plotterit ovat lisäksi entistä useammin veneen pulpetista irrotettavia ja mukaan otettavia.

Yksi vahtijärjestelmä on maksullinen Garminin OnDeck, jonka avulla veneilijä voi seurata veneensä tärkeitä toimintoja ja tietoja. Kun OnDeck-laite on pariliitetty ActiveCaptain-sovellukseen, käyttäjä pystyy seuraamaan monia veneensä toimintoja: akun varaustilaa, pilssipumpun toimintaa, ovi- ja luukkuantureita, gps-sijaintia ja paljon muuta. Käyttäjä pystyy itse asettamaan hälytyksiä, kuten siitä onko vene siirretty asetetun geoaidan ulkopuolelle.

OnDeck Hub -järjestelmä, 899 € ja vuosi- tai kuukausisopimus 15 €/kk 24 €/kk

Lisätiedot Garmin

Seurantalaite piiloon

C-podin Lite ja Elite ovat pienikokoisia gps-seurantavälineitä. Pieni koko tekee piilottamisesta helppoa ja laitteet sopivat perämoottorin, pienveneen, vesijetin tai minkä tahansa arvokkaan tavaran seuraamiseen.

Elite on sekä seurantalaite että hälytin, joka kytketään veneen sähköihin.

Lite sopii hyvin piiloon pienveneisiin toimien omalla sisäänrakennetulla paristolla ilman ulkoisen virransyötön tarvetta.

Seurantaa varten ladataan sovellus älypuhelimeen tai tablettiin. Vaihdettava sisäinen paristo kestää parisen vuotta. Hälytys lähtee reaaliaikaisena ilmoituksena tekstiviestinä tai sähköposti-ilmoituksena.

C-pod Lite/Elite -seurantaväline, 329 €/349 €

Lisätiedot Marinea ja C-Pod Security Systems

Ilmoitus älypuhelimeen

Smartboat One on älypuhelinkäyttöön suunniteltu etäyhteydellä toimiva valvontajärjestelmä, joka tekee yleiskatsauksen veneen tilasta. Sovellus voi lähettää tietoa valvottavista asioista kuten lämpötilasta, kosteudesta veneen sisällä, akun jännitteestä ja elektroniikkalaitteista.

Kaikkiin veneisiin sopiva järjestelmä pitää sisällään liikesijaintiin perustuvan geoaita-palvelun. Mikäli vene poistuu määritellyltä alueelta, sovellus lähettää välittömästi ilmoituksen.

Moniin muihin valvontajärjestelmiin verrattuna erona on tietojen tallennus pilveen, mikä takaa tallenteiden pitkäaikaisen pysyvyyden.

Smartboat One -venevalvontajärjestelmä, 489 €

Lisätiedot Sailtech ja Sensar Marine

Reaaliaikaista kuvaa

Reolink Go -valvontakameran antama hälytys saapuu reaaliaikaisena ilmoituksena sähköpostiin, jonka kautta voi avata kameran suoratoiston hallintasovelluksen kautta. Samalla sähköpostiin tulee tilannekuva, josta voi tunnistaa kohteen, jopa kasvot. Kuvan ja videon saa tallennettua sovelluksesta suoraan puhelimen muistiin.

Laaja kuvakulma ja monipuoliset toiminnot mahdollistavat kameran käytön erityyppisissä kohteissa. Virtalähteenä on akku, jolle maahantuoja vahvistaa noin kuukauden käyttöajan. Kahden megan yhteys on riittävä veneen valvontaan. Tämän ja vastaavien laitteiden alin käyttölämpötila on yleensä -20 astetta.

Reolink Go -valvontakamera, 349 €

Lisätiedot Maritimshops ja Reolink

Lue myös nämä

X