Tilaa
Jutut

Varo nettikaupan huijareita

08.03.2011

TekstiSatu Björn

Nettikauppa

Suomen suurin venekauppa vetää ostajia, myyjiä ja myös huijareita. Kauppapaikat verkossa kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Sinne, missä raha liikkuu, yrittävät myös hämärämiehet päästä kakun jaolle. Parin viime vuoden aikana myös veneiden verkkokauppa on lisääntynyt siinä määrin, että pääosin ulkomaiset huijaritkin ovat sen huomanneet.

Kevään ostohuumassa kannattaa pitää pää kylmänä ja käyttää tervettä maalaisjärkeä venetarjouksia tarkastellessa, vaikka ilmoitus vaikuttaisi kuinka houkuttelevalta ja ainutlaatuiselta tilaisuudelta. Yksistään parin viikon sisällä poimimme verkosta muutaman ”tuhannen taalan” paikan.

Tässä yksi esimerkki, jossa kaupankäynnissä kukkaro olisi keventynyt 3 000 euron verran.

Tarjolla oli upea jenkkivene Wellcraft 33 vuosimallia 2004. Varusteina mm. autopilotti, GPS-karttaplotteri, kaiku, tutka ja pelastuslautta ym. Mikä parasta voimanlähteenä kaksi tuskin sisäänajettua (375 tuntia) Volvon 275-hevosvoimaista dieseliä. Hintapyyntö 15 000 euroa!

No huh huh, ei edes toisen dieselmoottorin hinta. Mahtaa olla todella akuutti käteisen tarve. Tuskin lienen ollut ainoa Andyn kanssa kirjeenvaihtoa harjoittanut, sillä ilmoitusta oli käyty katsomassa 250 kertaa päivän aikana.

Nettikauppa

Veneen katsominen ei onnistu

Vene olisi ilmoituksen mukaan sopivasti Suomessa, Kuopiossa. Myyjän nimi tosin oli ulkomaalaiselta vaikuttava Guner Helder, jonka puhelinnumero näytti olevan Suomen 358-alkuinen. Nyt vain pikaisesti soittamaan, ettei käsistä viedä. Lienee tullut virhe ilmoitukseen, kun numero ei ollutkaan käytössä. Sitten vaan kiireesti sähköpostia ilmoittajalle. Kysyin, missä vene oli nähtävissä Kuopiossa.

Sähköpostiyhteys toimi. Sähköpostissa tuli vastaus, ei Guner Helderiltä, vaan hänen velipojaltaan Andyltä, jolla oli surullista kerrottavaa. Tosin vene oli vielä saatavana, mutta kuljetettu jo Englantiin. Oli poika kuitenkin nähnyt vaivaa, että oli kääntänyt käännöskoneella vastauksensa suomeksi:

Hei,
Kiitos siitä kiinnostunut vene! Vene on edelleen saatavilla ja erinomaisessa kunnossa. Veneen kuuluivat veljeni Suomessa, mutta valitettavasti hän kuoli 3 kuukautta sitten ja päätin myydä sen. Olen uusi omistaja veneen perintö-ja asun Lontoossa, Englannissa. Minun on kerrottava teille, että olen veneen kanssa minua. Perävaunu kuuluu veneen hinta ja jos haluat ostaa, se tulee mukana asianmukainen Paperityöt (nimi, omistajan käsikirja, kauppakirja jne.) Kerrothan, jos sinulla on kysymyksiä, ja jos olet kiinnostunut ostamaan. Puhutko englanti? On paljon helpompaa minulle .
Kiitos!
Andy C.

Tässä vaiheessa vaihdoimme sähköposteissa käytettävän kielen englanniksi, niin olisi Andyllekin helpompaa tehdä kauppaa. Meilasin surunvalitteluni Andylle ja ilmoitin, että voisin käydä vilkaisemassa venettä hyvin Lontoossakin. Kysyin Andyltä tarkemmat tiedot tapaamista ja veneen katsomista varten.

Paikkatietoja ei tullut. Andyltä tuli muutaman päivän päästä englanninkielinen vastaus, että hän hoitaisi huolintayhtiön kautta veneen minulle Helsinkiin ja maksaisi myös rahdin. Minun tuli vain hoitaa kyseiselle ”huolintayhtiölle” 20 prosenttia veneen hinnasta ennakkomaksuna.

Vene toimitettaisiin Helsinkiin kaikkine papereineen. Minulla olisi siis Helsingissä pari päivää aikaa tutustua veneeseen ja päättää vasta sitten kauppa sekä maksaa loput 80 prosenttia hinnasta. Mikäli en hyväksyisikään jostain syystä venettä, se palautettaisiin Englantiin jo maksamani 20 prosentin ennakkomaksun turvin. Lisäksi Andy pyysi henkilötietoni rahtaussopimuksen tekemistä varten.

Ei saanut Andy tietoja eikä 3 000 euroa eikä Eero saanut venettä.

Tässä hyvin tyypillinen huijauskaava, jolla pyritään ottamaan venekuumeessa olevalta ostajalta muutama tuhat euroa.

Tutustu Nettiveneen NettiX-palveluiden turvaohjeeseen

Teksti ja kuvat: Eero Pöyhönen

Tiivistelmä Kippari-lehden 3/2011 jutusta

Lue myös nämä

X