Tilaa
Jutut

Vasikkasaaren venäläismuisto

07.12.2015

TekstiAltti Holmroos

Pääkaupungin edustan saaristoalue on todellinen aarreaitta. Kaikki tuolla rannikkoalueella asuvat eivät edes tiedä, miten runsaasti täysin vertaansa vailla olevia aarteita heillä aivan kotinurkissaan on.

Suorastaan loistava esimerkki tästä on vain reilun silmänkantaman päässä Kauppatorilta sijaitseva Vasikkasaari, jonka maisemassa on tallella ensimmäisen maailmansodan ajan ainutlaatuisia rakennuksia.

Aivan Suomenlinnan tuntumassa sijaitsevalla saarella on viitisenkymmentä kesämökkiä. Tietoisuus saaren olemassaolosta on yllättävän vähäistä ja se ei esimerkiksi ollut lainkaan mukana maan suurimman päivälehden lukijoilleen esittelemissä pääkaupunkiseudun kesäsaarikohteissa. Tästä tuskin saaren kesäasukkaat ovat olleet kovinkaan pahoillaan.

Kesäviikkoina Vasikkasaarella käy jonkin verran vieraita Kauppatorin tuntumasta saarelle kulkevan aluksen kuljettamina.

Vuosien hiljaiselon jälkeen entisestä venäläiskaudella rakennetusta saaresta lopultakin kiinnostui myös Museovirasto. Se on aidannut saarella sijaitsevan Komendantin eli ns. valkoisen talon.

Saaren komein rakennus nousi pohjoisrannalle – vastapäätä Helsingin Kauppatoria – vuoden 1850 aikana vartiorakennukseksi. Sen vierestä löytyvät samoina aikoina tehdyn jääkellarin rauniot.

Monia vuosia tämä menneisyyteemme liittyvä entinen sotilasrakennus oli täysin vandalismin vallassa ja menneiden vuosien aikana se koki lähes täydellisen tuhon. Tuhopolton kohteenakin se on ollut, mutta onneksi palokunta ehti sen pelastaa.

Taloa ovat vierailijat varsin tehokkaasti onnistuneet tuhoamaan: seinät ovat täynnä kirjoituksia, ovet ja ikkunat rikottu, sisälle tuotu yöpymisvarusteita ja myös kellaritilat ovat saaneet saman kohtalon.

Nyt Museoviraston suljettua rakennuksen aidalla on arveltavissa, että sitä odottaa lähivuosina jonkinlainen peruskorjaustyö.

Kenties sen jälkeen Vasikkasaaresta tulee siellä olevine venäläisajan muistoineen yksi pääkaupunkiseudun mielenkiintoisista käyntisaarista.

 

Lue myös nämä

X