Tilaa
Uutiset

Vedet viilenevät nyt rajusti – Sinilevätilanne helpottuu

Kesän lämpimimmät pintavedet mitattiin sunnuntaina, jolloin helleraja (25 astetta) ylittyi ainakin Längelmävedellä, Näsijärvellä ja Pääjärvellä, missä pintaveden lämpötilaksi mitattiin jopa 26,0 astetta.

01.08.2019

TekstiMarkus Mäntykannas

Kesän lämpimimmät pintavedet on mitattu sunnuntaina, jolloin helleraja (25 astetta) ylittyi vesistöissäkin ainakin Längelmävedellä, Näsijärvellä ja Pääjärvellä, missä pintaveden lämpötilaksi mitattiin jopa 26,0 astetta. Taitekohta on nyt koettu ja tällä viikolla lämpötiloihin on odotettavissa raju notkahdus. Vanhan kansan sanonnan mukaan Jaakko viskoo kylmän kiven veteen, mutta tänä vuonna kivenheittäjä onkin Olli tai Olavi.

Kylmenemisen käynnistää koillisen puoleinen tuuli, joka sekoittaa vesistöjä. Myös 10-20 asteella kylmenevä ilma tulee painamaan pintavesien lämpötilaa voimakkaasti alaspäin. Koillistuuli voi aiheuttaa Perämerellä kumpuamista, jolloin pintaveden lämpötila laskee paikallisesti useilla asteilla Vaasa-Kemi –akselilla, kun syvemmistä kerroksista pulppuaa kylmempää vettä pinnalle.  Meriveden kylmenemistä mallintaa hyvin esimerkiksi seuraava Forecan sivuilta löytyvä pintaveden lämpötilaennuste: https://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/veden-lampotila/itameri

Vesien viileneminen voi lomailijoiden kannalta olla epämiellyttävää, mutta ainakin sinilevätilanne helpottuu. Kuuman, aurinkoisen ja heikkotuulisen viikon seurauksena levätilanne pääsi paikoin räjähtämään, mutta tuulet ja viileneminen purkavat tilanteen parempaan päin.

Lue myös nämä

X