Tilaa
Jutut

Venäjän vastainen raja on yhä auki veneilijöille

Santion yhä auki oleva ja jäistä vapaa raja-asema sijaitsee lyhyen matkan päässä Venäjän mantereesta. Rajavartiolaitos seuraa, saapuuko jäiden saavuttua kulkijoita sinne myös kävellen.

21.12.2023

TekstiMarkus Ånäs

KuvatMarkus Ånäs

Vaikka maaraja-asemat ovat Venäjän vastaisella rajalla kiinni ainakin 14. tammikuuta asti, vesitse rajan yli pääsee vielä: veneilijöille avoinna on Santion rajanylityspaikka.

Jäitä Santion edustan merialueella ei ole, joten sinne pääsee yhä veneellä. Rajavartiosto ilmoittaa, että Santio on auki päivittäin.

Santiossa ei ole normaalisti jatkuvaa miehitystä. Se on auki asetuksen mukaisesti ja rajatarkastuksia suoritetaan lähtökohtaisesti kello kahdeksan ja ilta kymmenen välillä, jolloin rajavartiosto on auki.

Toisaalta Santion rajaylityspaikalla ei ole ollut liikennettä syksyn aikana itärajan maarajan rajaylityspaikkojen sulkeutumisen jälkeen kumpaankaan suuntaan, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

”On hyvä myös huomata että EU:n asettamat pakotteet kieltävät käytännössä kaikkien Venäjän lipun alla olevien alusten – mukaan lukien huvialukset – tulon EU-maan satamaan ja alueelle.”

Vuoden 2023 aikana rajaylittäjiä Santion huvialusten rajanylityspaikalla on ollut vähän.

”Aivan yksittäisiä, alle kymmenen venettä, ja nämäkään eivät tosiaan olleet Venäjän lipun alla”, Hirvi kertoo.

Rajassa kiinni

Santion rajanylityspaikka sijaitsee käytännössä Suomen ja Venäjän rajalla Santion saaressa. Valtakunnanraja tekee sen kohdalla koukkauksen itään. Santion pohjoispuolelta kulkee väylä rajaa viistäen Suomen puolen viimeiseen venesatamaan Virolahdelle.

Eteläpuolelta kulkeva syvempi väylä puolestaan vie Venäjälle. Sitä pitkin tapahtuu suurin osa rajan ylittävästä huvialusten vesiliikenteestä, sillä se on lyhyin tie Saimaan kanavalle. Käynti raja-asemalla on pakollista Saimaalle Suomesta vesitse mentäessä tai sieltä tultaessa, sillä Venäjä ei ole Schengen-maa.

Santio sijaitsee kiinni sisäsaaristossa, mutta ulkomeren laidalla. Venäjän puolelta merimatkaa tulee noin kilometrin verran lähimmästä saaresta Vanhasaaresta. Siitä alkaa yhtenäinen saarten ketju muun muassa Paation ja Pajusaaren kautta Venäjän puoleiseen Karjalaan. Vaalimaan rajanylityspaikalle Venäjän puoleiselle raja-asemalle Ylä-Urpalaan matkaa tulee meren yli ja maitse kulkemalla noin 20 kilometriä.

Periaatteessa Santioon pääsisi jäiden muodostuttua kulkemaan jalan.

”Rajavartiolaitos ja Suomenlahden merivartiosto varautuu erilaisiin tilanteisiin nykyisissä olosuhteissa. Varautumisen yksityiskohtia ja skenaarioita emme tarkemmin avaa. Yksityiskohtana totean vielä, että Santion rajaylityspaikka on tarkoitettu ja käytössä huvialuksille”, Hirvi kertoo.

Lue myös nämä

X