Tilaa
Näyttelyt

Vene 18 Båt: Riva Iseo  on luksusretkivene isolla ”ällällä” ja nyt sen voi nähdä Helsingissä

Jos mielikuva suomalaisesta retkiveneilystä on taloudellinen ja toimivan yksinkertainen Bella 530 HT, jota myös merten puukengäksi jotkut sanovat, voi ajatuksiaan tuulettaa Helsingin venemessuilla.

16.02.2018

TekstiJukka Hiiro

Italialaisen Ferretti Groupin venemerkkejä Suomessa edustava Boat Store Finland tuo venemessuille 9.-18. helmikuuta Riva Iseon. Se on yli kahdeksanmetrinen päiväretkivene, jonka viimeistely ja tyyli on edustanut luksusta jo 1800-luvulta lähtien. Pohjois-Italiassa Iseo-järven rannalla on valmistettu samansuuntaisia kaunislinjaisia veneitä vuodesta 1842 lähtien.

Kallista herkkua

Päiväretkiveneeksi Iseon hinta on päätähuimaava. Messuveneen hintaneuvottelut aloitetaan maahantuojan mukaan 350 000 eurosta. Korkeasta hinnasta huolimatta Suomeen myytiin syksyllä ensimmäinen Riva Iseo.

”Erityisesti Rivan pienemmillä klassikkomalleilla on hyvät näkymät Suomessa”, uskoo yhtiön toimitusjohtaja Tomi Varjonen.

Riva Iseon hintaa perustellaan käsityöllä ja viimeistelyllä, jonka vertaista on totuttu näkemään esimerkiksi urheiluautoissa. Muun muassa veneen kaikki mahonkipinnat on suojattu 20 lakkakerroksella, joista kymmenen on lakattu käsin.

Riva Iseo on testattu Kipparissa 4/2013.

Taustalla nuori sankari

Riva-veneiden tarinan kerrotaan alkaneen vuonna 1842 Italiassa Iseo järven rannalla suuren myrskyn jälkeen. Kun yllättävä myrsky hajotti paikallisten kalastajien veneitä oikealla ja vasemmalla, näki nuori veneenveistäjä ja laivanrakentaja tilaisuutensa tulleen. Kuin taivaasta laskeutuneena ihmeenä tuo nuorukainen sai korjattua valtaosan kalastajien aluksista ja voitti siten paikallisten luottamuksen. Tuo nuorukainen oli Pietro Riva, jonka kerrotaan myyneen ensimmäiset nimeään kantaneet Riva-veneet pian Iseo järven myrskyn jälkeen.

Riva Iseo on nähtävänä osastolla 7m128.

Lue myös nämä

X