Tilaa
Näyttelyt

Vene 20 Båt: Messuosastolla nähty täytetty jättihauki oli pakko lopettaa – näin paljon se painoi

Veneen, Kipparin, Erän ja Metsästys & Kalastus -lehtien yhteisen osaston vetonaula oli konservoitu jättihauki, jonka elopainoa kävijät arvioivat.

17.02.2020

TekstiIsmo Virta

Hauen pyytänyt Petri Jääskeläinen kertoi hauen tarinan Saaristomereltä messuille. Pian 44 vuotta täyttävä ja kymmeniä kymppihaukia pyytänyt Jääskeläinen tähdentää ensimmäiseksi, ettei hän kolkkaa haukia ruokakalaksi lainkaan jos kala ole pyynnissä vahingoittunut.

”Kalastuspaine merellä on niin suuri yksittäisten kalastajien sekä kalaoppaiden ja heidän vieraidensa vuoksi,  että varsinkin ison kalan saaminen on vaikeutunut viimeisen viiden vuoden aikana todella paljon. Siksi urheilukalastajan ei kannata haukia tappaa”, sanoo Jääskeläinen.

Konservoitavaksi päätyneen suurhauen kohtalon sinetöi kuitenkin kaulavaltimoon uponnut koukku, jonka vuoksi kala oli lopetettava. Se ei olisi vapautuksen jälkeen selvinnyt.

Yleensä vapautetut kalat selviävät vapautuksesta hyväkuntoisena. Jääskeläinen on tehnyt aiheesta jopa pro gradu -tutkielman. Jos päästettävät kalat käsittelee oikein ja vesi on kylmää, lähes kaikki selviävät.

Aika usein vapautetut kalat  myös iskevät uudestaan. Kalayksilöt voi asiantuntija tunnistaa melko helposti, koska kyljen kuviointi hauissa on yksilöllinen.

Jäädytys ja käsittelyyn

Jos ison kalan tappaa ja haluaa siitä valokuvia elävämmän muiston, konservointi on hyvä keino.

Jääskeläisen kalan on käsitellyt FishArt -niminen yritys. Kala toimitettiin yritykseen jäädytyksen jälkeen sanomalehteen käärittynä.

Kalassa ovat tallella oikeasta kalasta nahka, pää ja evät, jotka on liitetty alkuperäisestä kalasta tehtyyn muotiin. Käsittely maksaa kalan koosta riippuen useista sadoista euroista liki tuhanteen euroon. Jälki on erinomainen, sillä messuilla ollut kala todella näytti oikealta.

Oikea vastaus

Mutta mikä on sitten oikea vastaus kysymykseen, johon tuhannet messukävijät vastasivat?

Se on 13,7 kiloa.

Pyntipaikka on siis Saaristomerellä ja pyyntivuosi 2014.

Kala iski Johny´s Tail jigihäntäiseen jerkkiin, joka painoi noin 100 grammaa. Pituutta vieheellä oli pyrstöineen liki 30 senttiä, eli ihan pikkukalojen kanssa ei moisella vieheellä kalastaessa tarvitse puuhastella.

Sisävesille

Jääskeläinen on kalastanut pitkin etelärannikkoa, mutta viime vuosina hän on  entistä enemmän siirtynyt monen muun hauen ja kuhan kalastajan tavoin sisävesille.

Sisävesillä on nykyisin merta paremmat mahdollisuudet löytää vähemmän kalastettuja paikkoja, joista löytyy myös isoja kaloja.

Paljonko kuluu aikaa vesillä?

”Aiemmin tuli pitkälti yli sata kalastuspäivää vuodessa. Nyt kun on perhettä, ei enää ehdi kuin 50–100 päivänä, menee varmaan lähemmäs tuota 50 päivää.”

Lue myös nämä

X