Tilaa
Näyttelyt

Vene 24 Båt: Speden kultainen vene esillä venemessuilla

12.02.2024

Tekstija kuvat eero pöyhönen

Vene 24 Båt -messuilla on esillä Speden legendaarinen vene, joka on rakennettu 1980-1990. Pertti ”Spede” Pasanen on ollut itse mukana suunnittelemassa ja rakentamassa kyseistä venettä. Vuonna 1990 Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla -elokuvassa vene esiintyi Speden ajamana.

Venettä messuilla esittelee sen kunnostanut Tommi Pelkonen.

Speden vene on esitelty Kipparin numerossa 9/2019 Kokemuksia veneestäni -juttusarjassa.

Speden venekeksinnöt

Spede Pasanen (1930-2001) oli viihteen tekemisen ohella todellinen ideatykki, joka kehitteli koko ajan uusia vempeleitä. Noin viidellekymmenelle keksinnölle haettiin myös patenttia, joista patentti myönnettiin kymmenelle keksinnölle.

Tunnetuimpia Speden keksintöjä ovat mäkihypyssä käytettävä Spede-linko sekä veneen keulaan asennettava jousitettu suksi, joka iskunvaimentimen tapaan tasoittaa veneen kulkua aallokossa.

Speden keksinnöt rakennettiin Lahden lähellä Villähteellä sijaitsevassa ideapajassa, jossa laitteita rakenteli keksijä-yrittäjä Raimo Kaukinen.

”Veneprojekteja tehtiin paljon. Esimerkiksi julkisuudessakin esiintyneitä tuulipotkuriveneitä rakennettiin kaikkiaan kolme, yksi 12-metrinen ja lisäksi kaksi pienempää”, sanoo Kaukinen Spede-Idea Oy:stä.

Vesimenopelien muotit ja rungot tuhottiin yleensä aina käytön jälkeen. Speden veneistä ainoat jäljelle jääneet rungot kahden showboatin lisäksi ovat EKO 23 ja Eko 17 veneet, joita on käytössä vielä jokunen.

Peräkkäin istuttavat hupiveneet kehiteltiin alun perin leveästä, 5-metrisestä surffilaudasta, johon viriteltiin istuimet ja lopuksi katteet. Kulkupeliin soviteltiin aina isompaa ja isompaa moottoria, kunnes lauta ei enää ollut stabiili, vaan kulki niin vauhdikkaasti, että vain potkuri oli vedessä.

Surffilaudan ja siitä kehitellyt katetut elokuvaveneet suunnitteli ideapajalla Kaukisen työparina työskennellyt insinööri Juhani Sorvali. Muun muassa Uuno-elokuvissa näkyviä veneitä kokeiltiin istumajärjestelyiltään ja rungoltaan monia versioita.

Kaukisen mukaan runkomuotoja kokeiltiin monia.

”Perässä kokeiltiin jopa viiden sentin porrasta. Se paransi paljon kulkuasentoa eikä perä enää laahannut. Spede halusi kuitenkin kokeilla vielä korkeampaa porrasta, mutta sitten veneestä tuli ihan kamala. Spedellä ajatus ja ideat kulkivat aina valovuoden käytännön toteutuksen edellä”.

Showboatin 7-metrisiä elokuvaversioita tehtiin kaikkiaan 5-6 eriväristä, joista on jäljellä ainoastaan kaksi, toinen Pelkosen kunnostama ja toinen Kaukisen omaan käyttöön jäänyt ja veljenpojalleen lahjoittama yksilö.

Tekniset tiedot

Speden kultainen vene

Lasikuiturakenteinen showboat suojaisille vesille
Pituus 7 m
Max. leveys 1,5 m
Omapaino n. 400 kg
Moottorin paino n. 80 kg
Istumapaikat 2-3 henkilöä
Moottori Yamaha 2-tahti 50 hv.
Nopeus max. n. 30 s.
Valmistusaika n. 1989-1990
Valmistaja Speden ideapaja Nastola

Lue myös nämä

X