Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Vene-elektroniikan hankinta – Osta oikeaan aikaan

Nopeasti vaihtuvat tuotesukupolvet antavat kuluttajalle tilaisuuden ostaa vene-elektroniikkaa edullisesti. Tänä syksynä korona ja komponenttipula voivat tosin sotkea kuviota.

29.10.2021

Tekstijari rannisto

Vene-elektroniikassa tuotteet uusiutuvat parin vuoden välein. Osa uusista malleista on vain päivityksiä ja erot edelliseen sukupolveen jäävät pieniksi. Samaan koteloon on esimerkiksi lisätty laskentakapasiteettia tai ohjelmistoa on muutettu niin, että laite tukee uusia antureita tai toimintoja. Esimerkiksi G3 tarkoittaa kolmatta sukupolvea laitesarjassa.

Kansainväliset messut ovat usein näyttämönä uusien laitteiden julkistuksille. Toinen sesonki ajoittuu talveen eli veneilykauden vaihtumiseen. Uudet mallit imevät helposti kuluttajien mielenkiinnon varsinkin, jos niihin liittyy uusia ominaisuuksia tai utta tekniikkaa. Valmistajat ja jälleenmyyjät pyrkivät eroon vanhemman sukupolven laitteiden varastoista ennen uusien julkaisemista. Helpointa se on hinnoittelun avulla. Hintoihin vaikuttavat tietysti muutkin asiat, kuten kilpailutilanne ja kysyntä. Vene-elektroniikassa kilpailu on kovaa, koska neljä suurta valmistajaa taistelee kärkipaikasta. Tämä on taannut hintakilpailun lisäksi myös jatkuvan tuotekehityksen.

Syksyllä huokeampaa

Edullisimmat ostokset saa yleensä tehtyä silloin, kun ei ole pakkoraossa. Jos haluaa hajonneen laitteen tilalle uuden heti, ei tarjousten odotteluun jää aikaa.

Veneilykauden hiljentyminen ja tulossa olevat uudet mallit tekevät syksystä ostajalle normaalisti hyvän ajankohdan. Tavallisesti on luvassa hyviä tarjouksia.

Koronaepidemia ja globaali komponenttipula ovat kuitenkin viivästyttäneet laitteiden lanseerauksia tänä vuonna ja pienentäneet tuotantomääriä. Monien laitteiden kysyntä on ollut tarjontaa suurempi. Tässä tilanteessa ei suurille alennuksille olekaan tarvetta.

Kuluvan kauden aiempien kampanjoiden alennukset ovat jääneet totuttua pienemmiksi. 30 prosentin alennukset syksyllä voivatkin nyt jäädä haaveeksi. Kuluttaja voi lykätä hankintaansa parempien tarjousten toivossa, mutta kukaan ei tunnu tietävän, milloin palataan entiseen.

Uusin tekniikka maksaa

Kaikkein uusimmista laitesukupolvista ja antureista alennukset jäävät yleensäkin vaatimattomiksi tai puuttuvat kokonaan. Markkinoilta poistuvien ja uusien laitteiden alta väistyvien mallisarjojen ostossa on mahdollisuus hyviin kauppoihin. Uusinta tekniikkaa ei silloin saa käyttöönsä, mutta usein sille ei ole tarvettakaan. Tarjousten yhteydessä on hyvä tunnistaa rauhassa omat tarpeensa. Turhasta ei kannata maksaa, vaikka halvalla saisi.

Yleensä syysalennukset ovat ajoittuneet loka-joulukuulle.

Kaikuja kalastajille

Kaikuluotaimissa tekniikka on kehittynyt huimaa vauhtia. Iso osa uusista ominaisuuksista on kuitenkin suunnattu kalastajille, tavallisessa veneilyssä niistä on vähemmän hyötyä. Live-luotaus on uusin kalastajille suunnattu tekniikka, jonka myötä laitesarjat ovat uudistuneet.

Veneilyssä perusluotain riittää syvyystietojen selvittämiseen. Yleisiin malleihin on saatavilla myös hyvin uusia antureita hajonneiden tilalle. Viistoluotaimissa tekniikka on kehittynyt ja sitä kaipaavalle piirtojälki on uusissa laitteissa parantunut huomattavasti. Vaativille kalastajille piirtojäljen paranemisella on merkitystä. Peruskäyttäjä pärjää vanhemmankin sukupolven laitteilla.

Laitesukupolvet vaihtuvat, mutta veneilijän kannalta oleelliset muutokset ovat vähissä. Uudempien sarjojen kosketusnäyttö helpottaa toki käyttöä.

Pelkät plotterit katosivat

Pelkkiä karttaplottereita ei markkinoilla käytännössä enää ole. Yhdistelmälaitteet ovat korvanneet ne. Kuluttaja saa samassa paketissa kaikuluotaimen ja läjän muita ominaisuuksia.

Karttaplottereiden kehitys on ollut luotaimia maltillisempaa. Vanhakin plotteri kertoo samat oleelliset asiat kuin uusi. Uusimmissa laitteissa löytyviä automaattisia reitityksiä ja reittiin liittyviä varoituksia ei vanhemmissa ole. Uusien muistiin mahtuu jälkiä ja reittejä enemmän. Myös kartanpiirto-ohjelmat ovat niissä vakiovarusteina.

Karttaplotteria ja peruskaikua havitteleva veneilijä voi käytännössä huoletta ostaa minkä tahansa tarjouslaitteen. Uusimpien ajantasaisten karttakorttien soveltuvuus laitteelle on kuitenkin syytä varmistaa.

Lue myös: Testissä 7-tuumaiset yhdistelmälaitteet Kippari 6/2020.

 

Lue myös nämä

X