Tilaa
Jutut

Vene leasing-sopimuksella – Yhdellä maksulla kaikki

Myös veneen voi liisata. Vaikka tarjontaa on vielä rajoitetusti, uusi veneilyn muoto on vakiintumassa – toisaalta asiakkaita ei ole vielä kovin paljoa.

13.02.2023

TekstiMarkus Ånäs

Kuvatvalmistajat, istock

Yritysten välisessä kaupassa leasing-sopimukset ovat vakiintuneet yleiseksi kaupankäynnin tavaksi. Apteekkien vesiautomaateista teollisuushallien ledilamppuihin kaikki liisataan.

Leasing, eli liisaus, tarkoittaa tiivistetysti omaisuuden pitkäaikaista vuokrausta. Ja se onnistuu nykyisin myös yksityisiltä kuluttajilta.

Tutuinta yksityisleasing on autokaupassa. Sopimus, jossa kuukausimaksun maksamalla saat auton käyttöösi oheiskuluineen, houkuttelee.

Nyt parin vuoden ajan myös muutama veneliike on tarjonnut leasing-sopimusta asiakkailleen. Esimerkiksi sekä Venekeskus Kemiössä ja Tammisaaressa että kaksi Boat Store Finlandin pyörittämää Yamaha Centeriä Vantaalla ja Turussa tarjoavat yksityisille veneilijöille mahdollisuutta saada vene käyttöön kuukausimaksulla. Sopimus kattaa molemmissa liikkeissä kaiken: veneen, huollot sekä talvitelakoinnin ja -säilytyksen.

Sopimukset ovat molemmilla tarjoajilla räätälöitävissä, niin vuotuisten käyttötuntien kuin haluttujen palveluiden suhteen.

”Vene on mahdollista liisata myös kokonaan ilman huoltoa ja säilytyksiä”, kertoo Yamaha Center Vantaan myyntipäällikkö Jari Björkqvist.

Markkina rakentumassa

Björkqvist kertoo, että nykyisellään leasing-sopimuksia Yamaha Centerin Vantaan myymälässä tehdään toistaiseksi vain muutamia vuodessa. Toisaalta tuote on uusi – tuleva kausi on kolmas, jolloin liisaus on ollut kahdessa Yamaha Centerissä mahdollista.

”Suomessa asiat on perinteisesti haluttu omistaa itse. Ja näin on ollut korostetusti myös veneiden kohdalla”, Björkqvist näkee.

Markkina on muutoksessa myös tältä osin. Siitä kertoo muun muassa veneenvuokraus­palvelu Skipperin suosio. Silti vielä myöskään Venekeskuksessa ei sopimusten määrä ole räjähtänyt käsiin – kolme kautta sopimuksia tarjonnut Venekeskus tekee vuodessa toimitusjohtaja Anders Vahtolan mukaan liisaussopimuksia ”kourallisen”.

”Aika monella asiakkaalla on yrittäjätausta. He ovat tottuneet leasing-sopimuksiin ja haluavat omaan käyttöön tulevan veneen vastaavalla sopimuksella”, Vahtola kertoo.

Mutta kumpi oli ensin – kysyntä vai tarjonta? Vahtola kertoo, että yksiselitteisesti ei kumpikaan.

”Jonkun verran tällaista mahdollisuutta kyseltiin vuosien varrella, mutta ei niin paljoa, että palvelua niiden varaan olisi kannattanut perustaa. Tämä on kokeilu, jonka uskon vakiinnuttavan paikkansa.”

Vahtola painottaa, että ensisijaisesti veneen liisaamisessa on kyse ennen kaikkea hankinnan ja käytön rahoittamisen mallista.

”Toki veneen voi ostaa normaalisti vaikka osamaksulla ja hankkia itse kaikki nämä palvelut. On selvää, että tarkka rahankäyttäjä, joka on valmis itse tekemään fyysistä työtä veneen huolloissa, pääsee leasing-sopimusta edullisemmalla kokonaiskustannuksella. Moni laskee nykyisin kuitenkin myös omalle työlleen hintaa, jolloin tämä on jo kustannustehokasta.”

Parempaa ennakointia

Leasing-sopimuksessa lasku tulee joka kuukausi sen sijaan että pari kertaa vuodessa erilaisia huollon, venepaikkojen sekä talvisäilytyksen ja -telakoinnin kuluja tulisi kerralla maksuun isompi mälli. Ulos suuntautuvaa rahavirtaa on näin helpompi suunnitella. Vain polttoaineet ja vakuutukset on ostettava sopimuksen lisäksi.

Toisaalta, poiketen useimmista autojen leasing-sopimuksista, veneen voi leasing-ajan jälkeen ostaa omaksi. Ja liisata voi sekä Venekeskukselta että kahdesta Yamaha Centeristä käytännössä katsoen minkä tahansa valikoimissa olevan veneen.

”Suurin kysyntä on kohdistunut toistaiseksi 5–6-metrisiin perämoottoriveneisiin”, Björkqvist kertoo.

Liisausmahdollisuutta mainostetaan hyvänä tapana tutustua veneilyyn. Silti hieman yllättäen asiakkaat ovat kokeneemmasta päästä veneilijöitä.

Kuten Vahtola kertoo, moni konkarikyntäjä on kyllästynyt vuosien saatossa kaikkeen puljaamiseen, mitä veneen omistamiseen liittyy: ”He haluavat ainoastaan veneen vesille ja menoon.”

Lue myös nämä

X