Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Veneile vastuullisesti ilman virusvaaraa tai ota vaikka aikaa keväthuollolle!

Kontakteja on vältettävä, se on sääntö numero yksi. Veneilyä ei kuitenkaan tarvitse laittaa pannaan edes koronan ajaksi.

04.04.2020

TekstiTanja Paananen

KuvatKipparin arkisto, Satu Björn

Oman perheen kansa ulkona vietetty aika on tällä hetkellä kultaakin kalliimpaa. Varovainen ja vastuullinen veneilijä voi puuhastella veneensä parissa ja veneillä turvallisesti niin kauan kuin ulos on lupa mennä.

Etäisyyden pitäminen toisiin veneisiin merellä ei liene kovin vaikeaa. Pienemmiltäkin järviltä löytyy tilaa veneillä sopivan etäisyyden päässä toisistaan. Vastaantulijoille morjenstetaan, niin kuin hyvään merimiestapaan kuuluu.

Lähivedet tutuiksi

Älä lähde seikkailemaan asuttuihin saariin ja saaristoon. Saaristossa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, eikä terveydenhoidon kapasiteetti riitä hoitamaan kaikkia, jos virus iskee pienille paikkakunnille.

Sen sijaan nyt on hyvä aika koluta läpi lähivesiä. Ja vettähän Suomesta löytyy, niin Uudeltamaalta kuin sen ulkopuoleltakin.

Kaikuluotain on kiva kaveri, jonka avulla saa päivän kulumaan vesialueita tutkaillessa. Ties vaikka tämä olisi se kesä, kun onnistuisi löytämään ne mielettömät kalapaikat.

Kun ei ole kiire minnekään, ehtii tarkkailla ympäristöä ja nauttia raikkaasta ulkoilmasta. Veneeseen voi pakata riittävästi muonaa mukaan, niin ei tarvitse pysähtyä satamiin asioimaan.

Venettä on kuitenkin aika-ajoin tankattava ja tankkauksen yhteydessä voi syntyä kontakteja. Pidä etäisyydet toisiin ihmisiin tankkauspaikoilla ja muista se tärkein, käsien pesu.

Vältä kokoontumisia ja ota aikaa keväthuollolle

Mikä sen mukavampaa kuin kutsua kavereita veneajelulle, (purjehdukselle) tai lähteä porukalla kalaan. Yhteiset venereissut toisten perheiden tai kaveriporukan kanssa on kuitenkin syytä siirtää tuonnemmaksi.

Painu suorinta tietä omalle veneelle ja takaisin. Laituriparlamentit kokoontuvat taas syksymmällä.

Aurinkoinen kevät ja valoisat illat ovat mitä otollisinta aikaa puunata venettä. Tarkista veneen kunto sekä ulkoa että sisältä, tuuleta ja puhdista paikat huolella. Käytä tänä keväänä hiukan enemmän aikaa veneen hoitoon ja laitteiden huoltoon, se palkitsee.

Jos sairastut tai et pääse katsomaan venettäsi, kilauta kaverille, joka voi käydä vilkaisemassa paattia talven jäljiltä.

Tutustu Kipparin huolto-oppaisiin tästä.

Lue myös nämä

X