Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Veneilyelektroniikka: Parempaa ääntä ja kuvaa veneeseen

Veneilyelektroniikassa kannattaa panostaa laatuun ja tuotteiden päivitettävyyteen, vaikka hinta välillä kirpaisee. Etenkin audiolaitteissa halpuus voi kostautua.

02.05.2021

Tekstijari rannisto, marko lysmä

Kuvatvalmistajat

Veneäänentoistossa erillislaitteiden kehitys on edennyt suurin harppauksin. Tarjolla on laadukkaita merelliseen ympäristöön suunniteltuja laitteita, jotka ovat entistä helpompia käyttää ja asentaa. Laitteet on myös suunniteltu esimerkiksi ulkonäöltään sopiviksi tietyille venetyypeille.

Suomessa veneaudioon panostaminen on yleensä vielä vaatimatonta, vaikka moni paatti onkin valmiiksi varusteltu huippuäänentoistolaitteistoilla. Eniten veneilijän audio-ostoksia ohjaa yleensä hinta. Esimerkiksi musiikin kuunteluun tai sääpalveluiden toistoon monelle riittää kulahtanut FM-radio tai pieni bluetooth-kaiutin.

Kalastus ohjaa

Kalastus on USA:ssa yli sadan miljardin dollarin liiketoimintaa, joka ohjaa vene-elektroniikan kehitystä. Monitoimilaitteet ovat korvanneet erilliset luotaimet ja plotterit lähes kokonaan. Monitoimilaitteista voi myös halutessaan tarkkailla esimerkiksi moottorin tietoja.

Kasvaneet näytöt ja parantuneet karttakortit ovat pitkälti syrjäyttäneet paperikartat. Automaattisista kartanpiirto-ohjelmista on tullut vakio-ominaisuuksia. Navigaattoreiden tarkkuus taas on parantunut niin, että niiden avulla voi parhaimmillaan ajaa oman venepaikkansa aisojen väliin.

Karttakorttien parantuminen on mahdollistanut automaattireitityksen uusimmissa laitteissa. Vielä tämä ominaisuus ei tosin vastaa tieliikenteestä tuttua tasoa. Karttakortteihin sisällytetään tietoa myös perinteisen merikartan ulkopuolelta, kuten valokuvia satamista. Jatkossa myös ehkä esimerkiksi luonnonsatamien rantautumispaikoista.

Yhä useammassa kalaveneessä näyttöjä on kaksin kappalein.

Uusi tekniikka leviää

Monet kaikuluotauksen uusista tekniikoista ja laitteista on suunnattu juuri kalastajille. Uudet tekniikat siirtyvät vähitellen myös halvempiin laitteisiin.

Viistoluotaus on hyvä esimerkki. Aluksi toiminto oli kalleimmissa malleissa ja se toteutettiin erillisillä antureilla. Nyt se kuuluu yhtenä osana yhdistelmäantureihin.

Perinteisen 2d-luotauksen kehitys on tasaantunut. Yritysten ja kalastajien mielenkiinto kohdistuu viistoluotaukseen ja live-tekniikkaan. Garmin ja Lowrance ovat toteuttaneet omat live-versionsa erillisillä laskennan suorittavilla lisämoduuleilla.

Muutaman laitepolven jälkeen laitteiden oma laskentakapasiteetti riittää jo usein ilman lisämoduuleitakin. Samalla hinnat laskevat.

Aktiivikalastajien veneissä näyttöjen määrä kasvaa. Erilaisia luotaustekniikoita ja näkymiä karttoineen on niin paljon, että monet ovat päätyneet useampaan näyttöön. Näyttöjen hinnoittelu tukee tätä. Usein kahden pienemmällä näytöllä varustetun laitteen yhteishinta on lähes sama kuin yhden isommalla näytöllä varustetun.

Lue Kipparista 4/2021 lisää veneäänentoistosta ja uusimmasta kalastuselektroniikasta.

Lue myös nämä

X