Tilaa
Jutut

Veneilyn suosio ja veneiden määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina

02.05.2024

Tekstikipparin toimitus

Traficomin tutkimuksessa kartoitettiin veneilyn nykytilaa Suomessa. Tutkimus osoittaa, että veneiden määrä on lisääntynyt viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Vuonna 2016 veneitä oli 1,2 miljoonaa, nyt niitä on 1,7 miljoonaa. Kaikista moottoroiduista veneistä on eniten enintään 20 hevosvoiman moottorilla varustettuja perämoottoriveneitä. Veneitä on eniten Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Aktiivisten veneilijöiden keski-ikä on korkeahko, etenkin pienempien perämoottoriveneiden käyttäjien keski-ikä on korkeampi. Suomalainen keskiarvoveneilijä on sisävesillä liikkuva hieman yli 62-vuotias mies, jolla ei ole veneilykoulutusta, mutta hän on liikkunut vesillä 36 vuoden ajan.

Suomalaiset veneilijät kouluttautuvat merialueilla hyvin, mutta sisävesillä vähemmän. Veneilytutkintojen suorittaneiden määrä on vähentynyt. Väheneminen saattaa osaksi johtua karttaplottereiden yleistymisestä. Laitteiden käyttö saattaa johtaa harhakuvitelmaan, ettei navigointitaitoja tarvita.

Tutkimukseen vastaajilta kysyttiin myös mielipidettä pakollisesta veneilyajokortista, 46% vastaajista piti sitä erittäin tai melko tarpeellisena. Vastaavasti 42% on sitä mieltä, että se ei ole kovin tai lainkaan tarpeellinen.

Tutkimuksessa kysyttiin myös vastaajien näkemystä vesiliikenteen alkoholin 1,0 promillerajaan. Yli puolet vastaajista laskisi rajaa, kolmannes 0,5 promilleen, 13% laskisi rajan nollaan ja 39% pitäisi sen ennallaan.

Jopa 90% vastaajista oli sitä mieltä, että nopeiden veneiden kuljettajilla pitäisi olla alaikäraja. Lähes puolet ilmoitti sopivaksi ikärajaksi 18 vuotta. Nykyisen vesiliikennelain mukaan rekisteröidyn veneen kuljettajan tulee olla vähintään 15 vuotias.

Lähde: Traficom

Tutkimukseen mukaan suomalainen keskiarvovene on

  • 4,6 metriä pitkä ja 19,8 vuotta vanha
  • tyyppihyväksytty
  • käytössä sisävesillä
  • varustettu noin 15 vuotta vanhalla, nelitahtisella 35 hevosvoiman moottorilla bensiiniperämoottorilla
  • nopeudeltaan noin 13 solmua
  • ei katsastettu, vakuutuksen piirissä
  • käytössä 27 päivän aikana kesäisin, pääasiassa uistelu- ja kalastusmatkoihin.

 

Lue myös nämä

X