Tilaa
Mainos

Veneilyn yllättävät kulut – kuinka varautua niihin tai selvitä niistä?

Muiden suuria investointeja vaativien harrastusten tavoin myös veneily vaatii harrastajaltaan investointeja ja kulujen kattamista. Osaan kuluista on helpompi valmistautua kuin toisiin.

23.05.2022

TekstiLead Supply

Veneilijälle tuskin tulee yllätyksenä, että veneestä on maksettava kauppahetkellä sen kauppahinta ja laituri- sekä talvisäilytyspaikoista maksetaan niiden vaatimat säännölliset kulut. Sen sijaan moottorivahinkoon tai satama-altaassa sattuneeseen yhteentörmäykseen on huomattavasti vaikeampi valmistautua.

Edellä mainitut ikävät yllätykset eivät tietenkään ole jokapäiväisiä riesoja, mutta niiden riski on jokaiselle veneilijälle täysin todellinen. Esimerkiksi ahtaissa vierasvenesatamissa veneiden kolhuilta ei kesän kuumimman veneilysesongin aikana vältytä, vaikka oma käytös ruorin takana olisikin sääntöjen mukaista ja kaikin puolin vastuullista. Vauriot ja onnettomuudet voivat aiheuttaa ikäviä kuluja, joista ei aina selviä vain säästöjen turvin. Tällöin venelainat ja kulutusluotto voivat olla vaihtoehto veneen saamiseksi taas vesikelpoiseksi ja edustavaksi.

Venevakuutuksella turvaa vesillä liikkumiseen

Helppo ja konkreettinen tapa valmistautua yllättäviin ja rahaa vaativiin onnettomuuksiin sekä vikoihin on vakuuttaa vene jo ennen kuin se on laskettu vesille. Nykyisin käytännössä kaikki vakuutusyhtiöt tarjoavat monipuolisia vakuutuspalveluita myös veneille.

Venevakuutuksen hinta määräytyy vakuutettavan veneen koon, arvon, iän ja muiden ominaisuuksien perusteella. Normaalisti vakuutusten hinnat vaihtelevat parista sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon vuodessa. Suurten vaurioiden korjaaminen voi kustantaa veneilijälle valtavia summia, joten vakuutuksen ostaminen on yksi parhaimmista tavoista valmistautua odottamattomiin kuluihin.

Venevakuutusten sisällöt vaihtelevat suuresti vakuutusyhtiöiden prioriteeteista riippuen. Jotkut vakuutusyhtiöt vakuuttavat vain itse veneen, eivätkä sen irtaimistoa tai yksittäisiä osia. Sen sijaan laajemmat vakuutuspaketit kattavat myös veneen osia, varusteita sekä jopa veneilyyn käytettäviä vaatteita. Vakuutusyhtiöiden tarjouksia on mahdollista kilpailuttaa ja vertailla samaan tapaan kuin pankkilainoja. Yhtiöiden keskinäisestä kilpailusta kannattaakin ottaa kaikki etu irti.

Katsastaminen

Paras tapa selvitä yllättävistä kuluista veneilyn saralla on tietenkin tehdä kaikki sen eteen, että kuluja ei koituisi ollenkaan. Siksi vene on syytä katsastaa säännöllisin väliajoin sekä kun sen omistaja on vaihtunut. Tällöin veneilijällä on ajankohtainen käsitys oman veneen mahdollisista puutteista. Lisäksi katsastaja auttaa kehittämään veneen turvallisuutta entisestään.

Katsastaminen on oleellista myös veneen vakuuttamisen kannalta. Katsastetun veneen vakuuttaminen maksaa lähtökohtaisesti aina vähemmän kuin katsastamattoman veneen vakuuttaminen. Läpi mennyt katsastus osoittaa vakuutusyhtiölle, että vene kannattaa vakuuttaa, ja sen omistaja ottaa veneilyturvallisuuden vakavasti.

Lainaraha auttaa suurempien kulujen kattamisessa

Aina vakuutus ei kuitenkaan kata esimerkiksi moottorin uusimista tai muita suuria kustannuksia, joita veneily voi poikia enemmän tai vähemmän yllättäen. Tällöin veneilijän on joko kaivettava kuvetta tai turvauduttava lainarahaan.

Usein etenkin suuremmat veneet ostetaan kokonaan tai osittain venelainan turvin. Lainaraha voi auttaa kuitenkin myös veneen ostamisen jälkeen. Etenkin verkossa toimivat ja lainoja tarjoavat rahoituspalvelut tarjoavat kattavan valikoiman eri tilanteita varten räätälöityjä lainoja. Veneen remontoiminen tai kunnostaminen hoituu esimerkiksi kulutusluoton turvin. Veneremontin kulut voi olla vaikea arvioida etukäteen, joten kulutusluoton kaltainen joustava ja ketterä lainajärjestely tuo remontin järjestämiseen taloudellista vapautta.

Lainojen vertailu verkossa

Olipa lainarahalla sitten tarkoitus ostaa kokonaan uusi vene, korjata vanha perinpohjin tai rakentaa vaikkapa mökkitontin rantaan veneelle sopiva laituri, niin lainan voi aina kilpailuttaa. Riippumatta lainan koosta ja käyttötarkoituksesta kilpailuttaminen ja vertailu ovat yksinkertaisia prosesseja, jotka säästävät kuluttajalle rahaa yllättävän suuria summia. Verkossa toimivat lainapalvelut mahdollistavat lainan kilpailuttamisen jopa kymmenien rahoituslaitosten kesken. Niiden tarjonnasta halukas lainaaja voi seuloa parhaat lainatarjoukset esiin, ja valita niistä optimaalisimman vaihtoehdon.

 

Lue myös nämä

X