Tilaa
Uutiset

Veneilyoppia virtuaalisesti

27.03.2017

TekstiRaimo Tengvall

Virtuaalitodellisuus (Virtual Reality, VR) on nyt kova sana. VR-lasit päässä näkee kuvan ympärillään joka puolella. Parhaissa malleissa voi myös liikkua, kunhan lattiatilaa riittää. Sovelluksia ovat pelaamisen lisäksi vaikkapa unelmien matkakohteen tunnelmointi, suunnitteilla olevassa talossa liikkuminen – tai nyt uusimpana veneily.

Suomalainen Virtual Boating School tuo VR:n veneilykoulutukseen. Käytännön veneilytaitoja voi opetella sisätiloissa ja talviaikaankin. Lisäksi pääsee kokeilemaan sellaisia hätätilanteita, joita ei voi tai ole kustannustehokasta harjoitella tosimaailmassa. Helsingin venemessuilla yleisö pääsi jo kokeilemaan hätäraketin ampumista. Suunnitteilla on suurempikin kokonainen pelastautumistehtävä.

VR-laseilla pääsee kokeilemaan esimerkiksi hätätilanteissa toimimista. Rakettejakin voi huoletta ampua niin monta, että toiminta jää lihasmuistiin.

Kokemus HTC Vive -lasit päässä ja kuulokkeet korvilla on jännittävän todenomainen. Vene keikkuu aalloilla. Itse liikkumalla liikkuu myös veneessä. Pitää muistuttaa itseään, ettei yritä ottaa kaiteista kiinni tai istua penkille. Venettä voi ajaa tarttumalla HTC Viven käsikahvoilla rattiin ja kaukohallintalaitteeseen. Kahvoilla tehdään myös kokeilussa ollut hätäraketin ammunta. Harjoitusta voi toistaa kuinka monta kertaa tahansa.

Virtuaalitodellisuus on kätevä myös veneen suunnittelussa. Asiakas voi nähdä, miltä veneen sisällä tuntuisi vaikkapa eri sisustusvaihtoehdoilla. Valmisteilla olevan veneen tai erikoisaluksen miehistöä pystytään kouluttamaan jo etukäteen, jotta he ovat paremmin valmiina aluksen tullessa vesille.

— Haluamme, että tuotettava materiaali on hyödyllistä moneen, niin koulutukseen kuin veneiden myyntiinkin, summaa Matti Pouhakka, yksi Virtual Boating Schoolin puuhamiehistä.

Nyt hanke on kehitysvaiheessa, jossa käydään keskusteluja erilaisten veneilytahojen kanssa. Kaupallisena yleisön saatavilla virtuaalinen veneilykoulutus on näillä näkymin vuonna 2018.

 

Lue myös nämä

X