Tilaa
Jutut

Veneilysää: Kevään alku viivästyy

Veneilijän odotus voi käydä pitkäksi, jos takana on kylmä ja runsasluminen talvi.

09.05.2024

Tekstimarkus mäntykannas

Kuvatistock

Kulunut alkutalvi oli kylmin vuosiin. Enonte­kiöllä mitattiin 2000-luvun uusi pakkasennätys –44,3 astetta. Se on erittäin kova lukema nyky­ilmastossa.

Kylmät ja lumiset talvet voivat viivästyttää kevään alkamista. Jos talvi on runsasluminen ja Itämerelle ehtii muodostua paljon jäätä, kevään alkaminen tuppaa Suomessa lykkääntymään, vaikka muualla Pohjoismaissa se jo pääsisi alkamaan.

Pohjois-Euroopassa tuulee keskimäärin lounaasta. Kevään ensimmäiset lämpimät ilmat eivät kunnolla pääse vaikuttamaan Suomeen, jos jääpeite Itämerellä on laaja.

Jääpeitteen ylle muodostuu sumuja ja sumupilviä, kun ilma jäähtyy voimakkaasti. Tässä tilanteessa aurinko voi paistaa esimerkiksi Tukholmassa ja lämpötila on jo kaksinumeroisissa lukemissa, mutta Suomen rannikkoaluetta peittää paksu ja kalsea sumu ja lämpötila on hädin tuskin nollan yläpuolella.

Lämpimän ilmamassan virtaaminen hyisen jääpeitteen ylle muodostaa herkästi niin kutsuttuja advektiosumuja. Niiden alla ilma on kalseaa, jolloin sekä jää että lumi sulavat hitaasti.

Mitä enemmän Itämeri ehtii talvella jäätyä, sitä pidempi on odottavan aika keväällä, ja veneilijältä kysytään kärsivällisyyttä.

Laaja-alaisessa jääpeitteessä on myös se kurja puoli, että jääpeite heijastaa tehokkaasti auringonsäteilyä, mikä hidastaa sulamista ja kevään saapumista. Myös lumipeitteellä on sama vaikutus, eli keväinen auringonsäteily heijastuu pois sen pinnalta. Sulat vesistöt ja lumeton maaperä puolestaan imevät itseensä tehokkaammin auringonsäteilyä, mikä vauhdittaa kevään etenemistä. Kevät onkin usein saapunut aikaisin niinä vuosina, kun talvi on ollut leuto, eikä lumi- tai jääpeitettä ole paljoa.

Suomen kevät

1. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila ko­hoaa pysyvästi nollan yläpuolelle.

2. Tilastollisesti kevät alkaa eteläisessä Suomessa maaliskuun lopulla, maan keskiosassa huhtikuun alussa ja pohjoisessa huhtikuun lopussa.

3. Jäät häviävät sisävesiltä noin kuukauden termisen kevään alkamisen jälkeen.

Lue myös nämä

X