Tilaa
Jutut

Veneilytaito, osa 4: Uisteluveneen väistäminen – Siimaleikkuri

Vetouistelijan turvallinen ohitus vaatii pelisilmää kummaltakin.

30.09.2024

Tekstijouko saarinen

Kuvatmarkus pentikäinen

Vetouistelu katkeaa kirjaimellisesti, kun perän ohi läheltä ajava vene ajaa siiman poikki. Manaamiset ja nyrkitkään eivät auta, syyllinen on jo kaapelin mitan päässä.

Uistelijan kohdatessa hyvään merimiestapaan kuuluu sivuuttaa vene niin, ettei viehettä vetävälle synny tilanteesta haittaa. Tilannetta hämmentää se, että lähes kaikissa muissa tilanteissa on perän kautta sivuuttaminen turvallisin ja suositeltavin vaihtoehto vesillä.

Vastuu on myös uistelijalla, sillä kulkiessaan vilkkaalla väylällä tai reitillä, kohtaamistilanteita syntyy varmasti. Uistelijan onkin syytä kiinnittää huomiota uistelupaikkaan siitäkin huolimatta, että parvi juuri keskellä väylää näyttäisi lymyävän.

Kansainvälisissä meriteiden säännöissä on väistettävä ”alusta joka harjoittaa kalastusta”. Tällä viitataan rajoittuneeseen ohjailukykyyn, jota uistimen vetäjällä ei lain tarkoittamassa muodossa ole. Toki useampaa vapaa vetävän tiukka väistöliike saattaa sekoittaa hommat perusteellisesti.

Vesiliikennelaissa kielletään myös aiheuttamasta kalastukselle tarpeetonta haittaa.

Hyvän merimiestavan mukaista siis ehdottomasti on säästää siimaleikkurihommat puutarhatöihin ja ohittaa uisteleva vene turvallisesti keulan kautta, tai riittävän kaukaa perästä.

Keulan kautta sivuutettaessa siimat säilyvät ehjinä. Aivan kokkaa nuolemalla ei tässäkään tarvitse mennä.

Näyttää pahalta

Kippari ja vuokravenepalvelu Skipperin ammattilaiset lavastivat veneilyn vaaratilanteita, aitoa vaaraa ei aiheutettu. Vaikutelma on luotu kuvan keinoin veneitä eri nopeuksilla ajamalla ja tuomalla optiikan avulla kohteet todellisuutta lähemmäs toisiaan.

Lue myös nämä

X