Tilaa
Jutut

Veneilytaito: Risteävät ajolinjat, osa 1 – Ruuhkaa vesillä

Lomaviikkojen ja kesätapahtumien yhteydessä on vesillä usein vilskettä. Huomaavaisuus ja ennakointi ovat silloin valttia.

28.06.2024

Tekstijouko saarinen

Kuvatmarkus pentikäinen

Meistä jokainen suhtautuu siihen eri lailla. Yksi tuhisten puolisolleen, toinen itsekseen jupisten. Kolmas heristää nyrkkiään voimasanoilla säestettynä ja lappaa toisella kädellä verenpainelääkkeitä nieluun. Törppöily vesillä – siltä ei voi kukaan välttyä. Ja onpa jokainen tainnut siihen joskus itsekin sortua, vaikkei myöntäisikään.

Hyvää merimiestapaa ja sen noudattamista peräänkuulutetaan meriteiden säännöissä. Koska lain laatija ei tapaa määrittele, on se jokaisen veneilijän omalla vastuulla. Mitä enemmän ympärillä on muita vesillä liikkujia, sitä enemmän etikettiä vaaditaan. Kyse on toisista ja ympäristöstä huomioimisesta. Tähystys, riittävät etäisyydet, oikeat nopeudet ja omien aikeiden selkeä osoittaminen ovat turvallisen liikkumisen ABC. Tunaroinnin taustalla on usein näiden puute.

Jotta sinä voisit veneillä turvallisesti, on Kipparin toimitus hölmöillyt puolestasi. Kuvasimme yhteistyössä vastuullista veneilyä peräänkuuluttavan vuokravenepalvelu Skipperin kanssa erilaisia tilanteita ja vaaranpaikkoja, joita vesillä kohdatessa voi sattua.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X