Tilaa
Mainos

Venekaupoille käteisellä vai lainarahalla?

Moottoriveneiden markkinat ovat käyneet kuumina viimeiset vuodet. Veneilyn ja muun luonnossa liikkumisen suosio sekä kiinnostus kotimaanmatkailua kohtaan ovat olleet kovassa kasvussa, mikä on johtanut myös veneiden hintojen nousuun niin veneliikkeiden kuin yksityishenkilöiden välisten venekauppojen kohdalla. Veneiden lisääntynyt kysyntä on osittain peräisin myös mökkeilyn, kalastuksen ja muiden luonnonläheisten aktiviteettien suosion kasvusta. Oli syy mikä tahansa, niin moottoriveneen ostaminen kiinnostaa tällä hetkellä yhä useampaa suomalaista.

04.05.2022

TekstiLead Supply

Veneen ostaminen voi tarkoittaa joko vanhan kalastusveneen hankkimista muodollisella hinnalla mökkinaapurilta tai tuliterän laatuveneen ostamista suoraan jälleenmyyjältä. Veneitä siis ostetaan mitä erilaisimmilla budjeteilla ja vaihteleviin tarpeisiin. Etenkin uusien ja suurten veneiden ostaminen voi koitua kalliiksi investoinniksi.

Joskus veneen ostaminen on helpointa ja käytännöllisintä suoraan käteisellä. Toisinaan kuitenkin venekaupat eivät ole mahdollisia ilman erillistä lainarahaa. Tällöin on syytä suunnata joko pankin tai rahoituslaitoksen pakeille. Tulet huomaamaan, että mahdollisia lainatarjouksia on hyvin monia, joten niitä on hyvä verrata lainanvertauspalvelun, kuten Matchbanker, avulla. 

Venekaupat Suomessa

Veneiden hinnoissa on suurta vaihtelua. Pieni kalastusvene maksaa tietenkin vähemmän kuin luksusluokan huvijahti. Veneliikkeistä ostettujen veneiden hinta oli vuonna 2021 keskimäärin noin 30 000 euroa, kun taas yksityishenkilöiden keskenään kauppaamien veneiden keskimääräinen hinta oli noin 14 000 euroa.

Veneen hinta ja veneen hankkijan oma taloustilanne vaikuttavat luonnollisesti siihen, millä tavalla uusi tai käytetty vene kannattaa omaksi ostaa. Suomessa veneet ostetaan lähtökohtaisesti lainarahalla tai suoraan kertaluontoisella käteismaksulla. Milloin veneen ostajan kannattaa kaivella lompakon pohjaa, kun taas milloin lainaraha on parempi ratkaisu?

Käteisoston vahvuudet ja heikkoudet

Veneen ostaminen käteisellä voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta erityisesti silloin, kun kyseessä on edullinen ja pieni vene. Onkin täysin totta, että käteinen on paras maksutapa, jos hinta on niin pieni, että erillisen lainan hakeminen sitä varten olisi liian epäkäytännöllistä. Lainan hakeminen ja maksaminen takaisin kattaa aina koron ja muut lainan kustannukset, joiden maksaminen pienen lainasumman vuoksi ei kannata.

Sen sijaan suurten ja hintavien moottoriveneiden ostaminen käteisellä ei ole kannattavaa. Vaikka ostoksen hoitaminen kerralla pois päiväjärjestyksestä voi vaikuttaa helpolta, suuret käteisostot eivät yleensä ole taloudellisesti kannattavia. Jos vene maksaa esimerkiksi useita tuhansia euroja, pääoma on kannattavampaa sijoittaa. Sijoituksen tuotot kuittaavat erillisen venelainan korot ja muut kustannukset, joten käteisosto voi koitua lainaostosta kalliimmaksi.

Venelainalla vesille

Suuremmat veneet on yleisesti ottaen järkevämpää ostaa käteisen sijaan lainarahalla. Kun pääoman laittaa poikimaan toisaalle, lainan ja koron maksaminen erissä pois on pidemmän päälle taloudellisesti kannattava ratkaisu.

Yleisin lainatyyppi moottoriveneen ostamisen rahoittamiseen on venelaina. Sekä pankit että muut rahoituslaitokset ja lainanantajat tarjoavat asiakkaidensa tarpeisiin räätälöityjä lainapalveluita. Näihin on jo vuosien aikana kuuluneet niin veneiden, autojen kuin muidenkin kulkuvälineiden hankkimiseen soveltuvat lainat. Venelainaa haetaan veneen hinnan verran, ja sen on tarkoitus kattaa vain ostamisesta koituvat kulut. Rekisteröinnit, katsastusmaksut ja muut kulut sen sijaan rajataan lainan ulkopuolelle.

Venelainojen lisäksi lainamarkkinoilla on tarjolla muitakin lainatyyppejä joiden avulla venekauppoihin saa kaivattua pelivaraa ja joustavuutta. Näihin ja muihin lainoihin on mahdollista tutustua lukuisilla verkon lainavertailua tekevillä sivustoilla.

Vertaile venelainat ja säästä 

Lainojen kilpailuttaminen ja vertailu on ollut arkipäivää suomalaisille kuluttajille jo vuosien ajan. Niinpä venelainaakaan ei kannata jättää kilpailuttamalla. Tämä onnistuu helposti ilmoittamalla potentiaalisille lainaajille omat tulot ja muut taloudelliset tiedot sekä yksityiskohdat tarvittavasta lainasta. Lainoja voi kilpailuttaa ja vertailla niin pankkien kuin verkossa toimivien lainanantajien avulla. Usein jo yksi lomake riittää kilpailuttamaan kymmeniä potentiaalisia venelainoja.

Lue myös nämä

X