Tilaa
Jutut

Venevakuutukset: Ylitehokas kone on riski

Moneen vanhempaan veneeseen on asennettu rungon valmistajan suosittelemaa tehokkaampi moottori. Jos sellaiselle veneelle sattuu vahinko, vakuutus ei korvaa täysimääräisesti.

25.05.2022

Tekstimarkus ånäs

Kuvatistock

Heti ensimmäinen osuma käytettyjen veneiden myynti-ilmoituksia esittelevällä sivustolla tuottaa tuloksen.

Buster X vuodelta 2008 on varustettu Tohatsun 90-hevosvoimaisella moottorilla. Sen kerrotaan olevan kaksitahtinen. Koska kaksitahtiset ovat kevyempiä kuin nelitahtiset ja Busterin lanseeraamisen aikaan 2000-luvun ensivuosikymmenen lopulla nelitahtiset olivat jo valtavirtaa, moni koki, että veneen asennon muuttumatta perään voisi lyödä suositeltua isomman kaksitahtikoneen.

Buster X:n ensimmäisen päivitysversion veneissä valmistajan mukaan veneeseen saisi asentaa moottorin, jossa olisi enintään 80 hevosvoimaa.

Vaikka ylitehoisella moottorilla varustetun veneen sai aikanaan rekisteröityä, se on silti ongelmallinen yhdistelmä. Ainakin onnettomuuden sattuessa.

”Moottoritehosuositus on mainittu vakuutuksen ehtojen suojeluohjeissa, joten jos ne ylitetään ja ylitehoisella moottorilla on syy-yhteys syntyneeseen vahinkoon, voidaan korvausta alentaa. Jos tämä syy-yhteys on selkeä, vähennys on tavanomaisesti noin 20 prosentin luokkaa”, kertoo Pohjola Vakuutuksen johtaja Markus Uimonen.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X