Tilaa
Jutut

Venevarkaudet kääntyivät kasvuun – Kansainväliset venevarasliigat ovat löytäneet tiensä taas myös Suomeen

17.06.2024

Tekstimarkus ånäs

Tukholmassa varkaudet lisääntyivät alkuvuonna yli 400 prosenttia ja myös Suomen etelärannikkoa piinasivat keväällä perämoottoreiden ja perämoottorin osien varkaudet.

Huhtikuun loppupuolella poliisi tiedotti, että se on paljastanut järjestäytyneitä rikollisorganisaatioita, joiden epäillään syyllistyneen lukuisiin perämoottoreiden ja niiden osien varkauksiin.

”Kyseisten varkauksien rikoshyöty on satoja tuhansia euroja, joista osa on saatu takavarikoitua takaisin”, poliisi tiedotti.

Poliisi uskoo, että nämä toimet voivat rauhoittaa kuluvana vuonna rikosilmiötä, jossa veneistä varastetaan kokonaisten moottoreiden ohella perämoottorien alaosia.

”Moottorien alaosien ja perien varkaudet ovat olleet viime vuosien iso ilmiö”, toteaa myös Finanssialan turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Kippari kirjoitti vuodenvaihteessa (1/2024) perämoottorivarkauksien vähentyneen trendinomaisesti jo vuosia. Nyt käänne on kuitenkin tapahtunut, huonompaan suuntaan. Kun viime vuoden Finanssialalle ilmoitetut lopulliset luvut selvisivät, kasvua kertyi vuoteen 2022 peräti parinsadan varastetun moottorin verran.

Ruotsissa veneisiin liittyvät varkaudet ovat vielä voimakkaammassa kasvussa.

Tukholmassa tämän vuoden tammi-huhtikuussa moottorivenevarkaudet lisääntyivät viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 433 prosenttia, veneen moottorivarkaudet 258 prosenttia ja varkaudet veneistä 138 prosenttia.

Luvut selviävät turvallisuusalan yhdistys SSF Stöldskyddsföreningenin tiedotteesta.

”Syynä erityisesti Tukholman alueen lisääntyneisiin ilmoituksiin voivat hätäkeskuksen mukaan olla alueella jälleen aktiiviset kansainväliset rikollisverkostot.”

Ruotsin SFF:n vinkit varkauksien varalle

1. Luo venekortti, jossa on kaikki tiedot veneestä, moottorista ja varusteista – sekä niiden merkinnöistä. Näin voi nopeasti ilmoittaa, jos jotain varastetaan. Kuviakin kannattaa ottaa.

2. Veneilijöiden aktiivinen yhteistyö on tehokkain tapa ehkäistä varkauksia. Kun veneenomistajat huolehtivat yhdessä toistensa veneistä, he tietävät, kuka on ulkopuolinen.

3. Tyhjennä vene varkaile kelpaavista tavaroista. Veneen, moottorin ja varusteiden tulee olla varkaudenestomerkittyjä ja mielellään varustettuja myös seurantalähettimellä ja ajonestolaitteella.

Lue myös nämä

X