Tilaa
Testit

Vertailussa otsavalot – Valo seuraa katsetta

Otsalampun ledit tuottavat uskomattoman kirkasta valoa, minkä vuoksi ne ovat suosittuja valonlähteitä myös vesillä.

17.11.2020

Tekstija kuvat hannu räisänen

    Armytek Elf C1, Armytek Wizard Pro, Black Diamond SPOT 325, CRX 540 LUMEN, Fenix HM65R Superraptor, Fenix HM61R Black Edition, Led Lenser MH8, Led Lenser MH11

Lisävalo on tarpeen, kun hämärän aika koittaa. Käsivalaisin saattaa olla lähettyvillä, mutta sen kaivaminen esille ja käsittely muun toiminnan ohessa voi olla haastavaa. Tilanne on hallussa, jos päässä on asiallinen otsalamppu – tehokas ja helposti käsiteltävä.

Markkinoilla on jos jonkinlaista otsavaloa huoltoasemien halpamalleista hinnakkaisiin ammattisuunnistajien yötyökaluihin. Valaisintekniikan kehitys on edistynyt vauhdilla jättäen hehkulamput ja halogeenit historiaan. Tilalle ovat tulleet helposti ladattavat ja valaistusvoimakkuudeltaan huikean tehokkaat ledit.

Kun muutama vuosi sitten tehovalaisimeen tarvittiin monta lediä, riittää nykyajan otsalamppuun vain yksi noin 5 x 5 millimetrin kokoinen teholedi. Valokeilan muodon sekä sen koon ja säädettävyyden määrittävät tarkasti suunnitellut optiset linssit.

Otsalamppujen hintahaitari ulottuu muutamasta kymmenestä jopa satoihin euroihin. Mutta hinta ei ole laatutae, sillä laadukkaan lampun saa edullisestikin.

Mittauksia pohjaksi

Vertailutestiin valittiin otsalamppuja, joiden ominaisuuksiin kuuluu ennen kaikkea kohtuullinen vesitiiviys, mutta myös keveys, pieni koko, kestävä teholähde ja vähintäänkin riittävän pitkä valokeilan kantama.

Lamppuja käytettiin erilaisissa olosuhteissa, jotta saatiin selville kaikki niiden venekäyttöön soveltuvat parhaimmat ominaisuudet ja käyttöä haittaavat epäkohdat.

Ulkoiset testiolosuhteet vaihtelivat akkutesteissä lämpimistä sisätiloista syksyisen viileyden kautta pikkupakkasiin yhteensä kymmenen kertaa. Näillä kokeilla pyrittiin selvittämään akkujen varauskyvyn hyvyyttä ja mahdollisia lamppujen rakenteellisia ongelmia. Ulkona mitattiin myös lamppujen valokeilojen pisimmät kantamat sekä akun tai pariston kesto vastaavalla tehoasetuksella.

Otsalamppu on korvaamattoman tehokas apuväline etsittäessä vuotoja tai vikaantuneita kohteita pimeässä. Oikein asetellun otsalampun valo kohdistuu juuri sinne, minne katsekin.

Otsalamppuja markkinoidaan pitkillä valokeilojen kantamilla. Halusimme määritellä myös toisen lähempänä käytännön tilanteita olevan sähkötehon mittauspisteen, niin sanotun katselutehon. Se vastaa riittävää valotehoa noin 30 metrin päähän. Säätämällä otsalamppunsa juuri tuolle valoteholle voi teholähteen – oli se sitten akku tai paristo – sähkövarauksen riittävyyttä kasvattaa parhaimmillaan jopa yli kymmenkertaiseksi.

Kuluttajilta on kuulunut viestejä siitä, että lamppujen markkinoissa mainitut pisimmät akkujen kestoajat eivät pidä aina lähellekään paikkaansa.

Jokainen otsalamppu mitattiin pimeässä ”luksiputkessa”. Siinä valokeilan hiipumisen ja ajan välinen yhteys saatiin selvitettyä valovoimakkuusmittarilla.

Lue vertailu Kipparista 11/2020.

Katso videolta kuinka paljon testilamppujen kantomatkat eroavat toisistaan.

Lue myös nämä

X