Tilaa
Uutiset

Vesi on jo nyt keskimääräistä kylmempää

07.12.2009

TekstiKipparilehti

Suomessa on hukkunut syyskuun loppuun mennessä 126 henkilöä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton keräämien tietojen mukaan se on yhtä paljon, kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Lisäksi lokakuun puolivälin jälkeen on varmistunut jo kuuden ihmisen hukkumiskuolema.

Vesistöjen kylmetessä on vesillä liikkumiseen syytä varautua huolellisesti. Syyskelit ovat arvaamattomat ja tuuli voi yltyä hyvinkin nopeasti.

Nopeasti muuttuvien olosuhteiden lisäksi syksyllä jäätyvät vesistöt ovat petollisia. Jäällä liikkuvan alla tulee olla vähintään viiden senttimetrin paksuinen teräsjää. Rannan läheisyydessä saattaa jäätä olla paljon enemmän kuin keskellä järveä, joten jäällä liikkumista tulee vielä välttää.

Veteen pudonneen – tapahtuu se sitten veneestä tai heikkojen jäiden takia – ihmisen elimistö jäähtyy nopeasti. Kun ihmisen ruumiinlämpö laskee alle 35°C, puhutaan hypotermiasta. Vesi jäähdyttää elimistöä monta kertaa nopeammin kuin saman lämpöinen ilma.

Jo viisiasteisessa vedessä ihminen alkaa vaipua 15-30 minuutissa tajuttomuuden tilaan. Jos vedessä joutuu olemaan 30-90 minuuttia johtaa se todennäköisesti kuolemaan.

Syysvesillä veneilevän on syytä varustautua normaalien pakollisten veneilyvarusteiden lisäksi vettä läpäisemättömällä pelastuspuvulla. Vesille lähdettäessä on aina hyvä myös ilmoittaa tarkasti mihin on menossa ja milloin palaa, sekä huolehtia että kaikilla veneessä olevilla on pelastusliivit päälle puettuina. Vesitiiviisti pakattu matkapuhelin on myös tärkeä varuste saaristossa avun hälyttämiseksi.

Lue myös nämä

X