Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Videoesittely: TG-7.9 KingCruiser – Yksityiskohtien kuningas

Viidennen polven veneentekijöillä ei ole tarvetta matkia muita. Lista TG:n kilpailijoista käy sitä lyhyemmäksi, mitä paremmin uuteen lippulaivaan tutustuu.

12.11.2020

Tekstikarel kakko

Kuvatanton reenpää/otavamedia

Porvoolainen TG on kohtuuhintaisten ja katettujen yhteysveneiden yksi uranuurtajista Suomessa. Malleja on uusittu harvakseltaan, mutta ne ovat kaikki olleet omalla tavallaan virstanpylväitä, eikä niitä ole uudistettu uudistamisen vuoksi.

Mallistossa on kolme erilaista koppivenettä kokoluokissa 6, 7 ja 8 metriä. 7.9 on rungoltaan kokonaan uusi vene, ja se on edeltäjäänsä hieman isompi joka suunnassa.

Kun uutta TG:tä tutkii lähempää, selviää, miksi kilpailijoita on niin vähän. Tämä on ensinnäkin avokeulainen vene, joka on varustettu keulahytillä. Näiden kahden ominaisuuden yhdistäminen on tuskin tullut mieleen muilla veistämöillä, joilla valmistetaan alle kahdeksan metrin kajuutallisia yhteysveneitä.

Ulkotilaa vaikuttaa olevan niukemmin kuin muissa samankokoisissa yhteysveneissä. Vai onko sittenkään, sillä uutuus on varustettu luokkansa suurimmalla kattoluukkurakennelmalla. Kaksiosainen liukukatto avaa sisältä katsottuna noin kaksi kolmasosaa koko katosta, joka antaa miltei dc-henkisen tunnun salonkiin. Ja tuo salonki on tämän TG:n parasta antia. Istumatilaa on ruhtinaallisesti kahdeksalle, mutta auttavasti jopa kymmenelle.

Usein koppiveneessä matkustajat istuvat eri korkeudella kuin kuljettaja, joka saa nauttia lähes esteettömistä näkymistä. TG:n yksi suunnittelun lähtökohdista on ollut se, että kaikki istuvat samalla tasolla ja näkevät hyvin.

Koeajopäivän sääolosuhteet olivat saariston yhteysveneen testiä ajatelleen parhaat mahdolliset. Tyyntyvä sää oli rauhoittanut Pellingin sisäsaariston lähes aallottomaksi, eli tilanne oli täydellinen mittauksia ajatellen. Ulkomerellä oli vielä vanhaa aallokkoa, jonka etelästä vyöryvät mainingit olivat korkeimmillaan lähemmäs metrin korkuisia.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 11/2020.

Lue myös nämä

X