Tilaa
Testit

Videomaistiainen Kipparin ”kovan käytön” puhelintestistä

Helposti rikkoutuva älypuhelin kannattaa välillä korvata kolhuja ja kastumista kestävällä kapulalla. Rankassa testissä voittaja erottui kolmesta tasaväkisestä haastajasta.

16.04.2018

TekstiHeikki Viitanen

  • Catepillar Cat 830
  • Catepillar Cat S60
  • Dewalt M0501
  • Erifon Rock V4 3G

Veneilijä ei nykyoloissa pärjää ilman puhelinta, mutta kaikissa hommissa laitteen ei aina tarvitse olla kallein mahdollinen älykännykkä.

Pelkkä vesi ja normaali lika eivät vielä välttämättä turmele laitetta, sillä jo keskihintaisissa älykännyköissä alkaa olla kohtuullinen pöly- ja roiskevesisuojaus. Kalleimmat luurit voivat sietää jopa remonttihalleissa ja verstaissa leijuvaa salakavalaa hienojakoista hiontapölyä – ainakin tiettyyn rajaan asti.

Mutta iskut, putoamiset ja terävien esineiden aiheuttamat kolhut ovat myrkkyä kaikille puhelimille.

Jos laite lipsahtaa kädestä ja osuu kulma edellä maahan, näytön lasi menee melko varmasti hajalle. Pudotuskorkeuden ei tarvitse olla edes kovin suuri.

Jonkinlaista iskunkestävyyttä voi tavoitella hankkimalla puhelimeen iskuja pehmentävät silikonireunukset ja näytön päälle liimattavan suojakalvon. Nämä lisävarusteet eivät kuitenkaan ole mikään tae sille, että laite todella kestäisi iskuja. Kaiken lisäksi ylimääräinen suojus, esimerkiksi kosteudelta suojaava pussi, saattaa haitata puhelimen normaalia käyttämistä.

Varmempaa on hankkia puhelin, joka on varta vasten suunniteltu ja sertifioitu kovaan käyttöön.

Halpakapula vai erikoisluuri?

Kovien olojen kännykkää valitessa omat käyttötottumukset ratkaisevat. Jotkut eivät halua tinkiä netinkäytöstä, sovelluksista ja muista päätelaitteen eduista, vaan ostavat tavallista paremmin suojatun, kalliiin heavy-duty-älykännykän. Toiset tyytyvät tavalliseen näppäinpuhelimeen, jonka hajoaminen ei köyhdytä kukkaroa liikaa.

Otimme vertailuun kaksi peruspuhelinta sekä kaksi Android-puhelinta, joiden suojauksen pitäisi riittää vaativiinkin oloihin.

Puhelimia käytettiin kuukauden ajan keskitalven kovimmissa olosuhteissa niin, että ne altistuivat pölylle, lialle, kosteudelle ja kylmälle. Käytön ohessa pisteytettiin niin suojaus lialta ja kosteudelta, puhelinten tekninen rakenne sekä käyttöominaisuudet ja iskunkestävyys.

Testin kokonaisuudessaan voi lukea Kipparin numerosta 4/2018.

Lue myös nämä

X