Tilaa
Uutiset

Viroon yhä viisaasti

24.04.2009

TekstiKipparilehti

Suomen ja Viron välillä voi huviveneillä poikkeamatta passintarkastuksessa kummankaan maan maahantulopisteissä. Schengen-säännöstö, jota Itämerellä noudattavat Venäjää lukuunottamatta kaikki maat, sallii huvialusten siirtyä maasta toiseen käymättä rajatarkastuksissa. Huomattava on silti pari seikkaa.

Ensinnäkin, poikkeaminen Venäjän puolella edellyttää perinteistä rajatarkastusta sekä lähtiessä että palatessa.
Toiseksi, vaikka tarkastuksessa ei tarvitse poiketa, pitää silti muistaa olevansa vieraan valtion vesillä. Viranomaisilla on oikeus tehdä tarkastuksia muuallakin kuin raja-asemilla, sekä vierassatamissa että vesillä. Voimassaolevat passit pitää siis kaikilla matkustajilla olla mukana Baltiassa, ajokortti riittää henkilöllisyystodistukseksi edelleen vain pohjoismaissa. Myös kansallisuuden osoittavan lipun käyttöä veneessä suositellaan.

Vapaasta liikkumisesta huolimatta suositeltavaa on käyttää virallisia kulkuväyliä. Se helpottaa viranomaisten liikennevalvontaa ja pelastustoimia haverin sattuessa.

Matkaan kannattaa valmistautua huolella. Säätilat pitää ennakoida tarkkaan, sillä Suomenlahti on suhteellisesta kapeudestaan vaikea paikka tuulen noustessa. Vaikka rannikolla olisi lähes tyyntä, saattaa selän keskellä usein olla yli metristä aallokkoa. Liian pienellä veneellä ei siis matkaan ollenkaan, ja suuremmalla mukaan runsaasti varapolttoainetta matkan hidastumisen tai mutkistumisen varalta. Miehistölle varataan kunnolla vaatetta ja evästä.

Ilmoitusvelvollisuutta kotiväelle ei Schengen poista, ennen lähtöä heille jätetään reittisuunnitelma aikatauluineen. Perille päästyä myös muistetaan ilmoittaa kaiken sujuneen suunnitelmien mukaan.

Lue myös nämä

X