Tilaa
Jutut

Voiko sähköperämoottorin 8,7 kilon painoinen kompaktiakku todella kellua?

Kompakteja mutta tehokkaita sähköperämoottoreita valmistava ePropulsion mainostaa, että sen akun pudottaminen veteen ei ole mikään ongelma, koska akku kelluu. Uskoako vai ei. Kippari testasi Tukholman venemessuilla.

10.03.2020

TekstiJukka Hiiro

Kompaktien mutta tehokkaiden sähköperämoottoreiden markkinan suvereeni valtias on ollut saksalainen Torqeedo. Kevyet ja muutamassa osassa helposti kuljetettavat Torqeedon pienimmät mallit ovat olleet myyntimenestys.

Samoille markkinoille on tunkeutunut myös kovia kiinalaishaastajia: ePropulsion ja Haswing. Ne kilpailevat luonnollisesti hiukan halvemmilla hinnoilla, mutta mitään halpavispilöitä eivät kiinalaistenkaan moottorit ole.

ePropulsion Spirit yhden kilowatin moottorilla ja 1,3 kilowattitunnin akulla maksaa reilut 1800 euroa.

Moottoreiden myyntivaltti on, että ePropulsion mainostaa akkujensa olevan kelluvia. Moottoreita asennetaan laitureilla veneisiin ja nostetaan niistä pois, ja silloin on aina vaara, että käy vahinko. Jos 900 euroa maksava akku uppoaisi syvään veteen, voisi tulla itku.

Mutta voiko peräti 8,7 kiloa painava kompaktiakku todella kellua?

Kippari tarttui ePropulsionin kahvaan Tukholman venemessuilla ja pudotti akun vesialtaaseen. Videolla näkyy, kuinka kävi.

Tulosta selittää akun suuresta koosta johtuva huomattava noste.

Lisätietoja ePropulsionin tuotteista löydät täältä.

Lue myös nämä

X