Tilaa
Jutut

Vuokraveneellä Rodoksella – Turkoosien poukamien kutsu

Moottoriveneen vuokraaminen sujui lomasaarella vaivattomasti. Veneellä pääsi salaperäisiin kallioluoliin ja vihertävänä kimmeltävän meren poukamiin nauttimaan paahtavasta ja takuulla erilaisesta hellepäivästä.

18.04.2022

Tekstija kuvat marko lysmä

Kuvatistock

Dodekanesian saarista suurin Rodos tarjosi kesäturistille parastaan, kun lomahotellin lähirannalta pystyi vuokraamaan moottoriveneen ilman kummempia muodollisuuksia.

Vuokraveneiden tarjonta on runsasta ja veneiden vuokraaminen on tehty saarella yhtä helpoksi kuin auton vuokraus. Auton vuokraamiseen tarvitaan aina luottokortin lisäksi ajokortti, mutta moottoriveneen kuljettamiseen mitään erillistä asiakirjaa ei tarvittu. Tämä tuodaan myös mainonnassa esille.

35-asteisessa paahteessa tekee jo parin päivän jälkeen mieli päästä vesille vilvoittelemaan.

Normaalina turistisesonkina saari voi myös tuntua ahtaalta ja kaoottiselta. Koska turistien määrä saaren lomakohteissa oli koronan vuoksi elokuussa (2021) vielä alle puolet normaalista, onnistui veneen varaaminen vain päivän varoitusajalla.

Vuokrapisteessä työskentelevien mukaan normaalisti elokuussa vene kannattaa varata jo muutamaa päivää ennen itselle mieleisintä ajankohtaa. Viikonloppuisin varauskirjat ovat aina täydempiä.

Veneiden turvallisuudesta ei tarvitse kantaa huolta. Monissa vuokrauspisteissä veneet ovat uusia tai melko uusia. Niiden kunto osoittautui käyttämässämme suuressa ja useita toimipisteitä pyörittävässä Aegean Boats -vuokraamossa varsin hyväksi. Veneet myös puhdistettiin huolellisesti vuokrausten välissä.

Turvaliivit kuuluvat varustukseen ja vuokraveneitä seurataan myös gps:n avulla. Mahdollisessa ongelmatilanteessa pulassa oleva venekunta löytyy gepsin avulla nopeasti.

Turvaliivit ovat tavanomaisia. Omat paukkuliivit voi ottaa matkalle mukaan, mutta kaasupatruunan kuljetus kannattaa varmistaa lentoyhtiöstä.

Vuokraaja allekirjoittaa lisäksi sopimuksen, jossa hän muun muassa lupaa pitää riittävää etäisyyttä muihin veneisiin ja uimareihin sekä ajaa siirtymät parin sadan metrin etäisyydellä kallioisesta rannasta. Näin vältetään varmimmin kiville ajaminen.

Neljän tunnin venevuokra oli 175 euroa. Hintaan kuuluivat mukaan polttoainekulut, kylmäboksi jäillä sekä bluetooth-liitettävä venesoitin. Siitä riitti tarpeeksi hyvät soundit pysähdysten ajalle. 250 eurolla paatin olisi saanut vuokralle koko päiväksi eli seitsemäksi tunniksi.

Halpoja erikoistarjouksia ei kannata odottaa, sillä niitä ei kuulemma ole eikä tule. Veneyrittäjillä riittää kuluja. Jutussa esitetyt summat ovat varsin tavanomaisia saaren eri vuokrapisteissä. Mikäli venettä ei halua vuokrata, vesille toki pääsee muutenkin, mutta isommilla aluksilla voi olla ruuhkaista.

Kuljettajan tarkastuslista on hyvä kokeneellekin venekuskille.

Kreikkalainen vuokravene

Aamupäivällä meri on useimmiten tyyni. Silloin on hyvä suunnata kaukaisempaankin kohteeseen, kunhan ehtii takaisin vuokra-aikana. Mukana pitäisi olla kiikarit, aurinkorasvaa, aurinkolasit, uima-asuja ja -välineitä kuten turvakelluke ja snorkkeli, evästä ja hattu. Meiltä unohtuivat jälleen kerran matkasta kiikarit. Niillä erottaisi paremmin jylhien kallioiden piilossa olevia aukkoja ja jylhiä maisemia. Muuta vesiliikennettä ja hienoja paatteja olisi myös kiva saada lähempään tarkasteluun.

Vuokravene oli kompaktin kokoinen Kreikassa valmistettu ja Välimeren maissa suosittu keskipulpettimallinen Compass 165 CC, jossa oli Tohatsun 30 hevosvoiman perämoottori. Maltillinen yhdistelmä sopii hyvin kruisailuun ja kalastukseen.

Erittäin tärkeäksi lisävarusteeksi osoittautui kattava aurinkosuoja, sillä kyydissä oli myös pari lomailevaa kalmanvalkoista lukiolaista. Vahvan suojakertoimen aurinkorasvasta ja hyvän suojan aurinkokatteesta huolimatta molemmat polttivat ihonsa etenkin selästä, reisistä ja jalkaterän alueelta puolen päivän retkellä. Pitkähihainen kauluspaita tai aurinkosuojapaita olisivat varmimmin estäneet pahimmalta palamiselta.

Aurinkokate suojaa turistia hyvin, mutta myös suojapaitoja ja -voiteita kannattaa käyttää.

Veneessä oli riittävästi pehmustettua penkkitilaa niin edessä kuin takana mukavaa istumista varten. Alumiiniset, helposti avattavat uimatikkaat toimivat sujuvasti. Kaikki tavarat sai kätevästi penkkien alle piiloon suojaan vedeltä.

Merellä pysähdyimme aina välillä muutamaksi minuutiksi virkistäytymään vedessä. Ankkuroituminen ei ollut tarpeen, kunhan yksi pysyi veneessä ympäristöä ja uimareita tarkkailemassa.

Vesi oli kirkasta ja yli 25-asteista. Rannikko erottui hyvin karuna mutta uljaana. Välillä näkyi uivia ja hyppiviä delfiinejä, jotka parhaassa tapauksessa tulivat lähelle venettäkin.

Ajaminen sujui kolmella kyytiläisellä tyynessä helposti ja tasapainoisesti. Myöhemmin aallokossa lyhyt venemalli vaati tarmokkaampaa ohjaamista ja kaasun säätöä ajossa, jotta meno säilyi mukavana.

Kaukana kaikesta oli myös helppo opettaa muita perheenjäseniä ajamaan venettä. Näillä retkillä voi saada veneilyn innon tarttumaan sellaisiinkin, joilla ei ole lainkaan kokemusta veneen ajamisesta saati veneseikkailuista.

Uimatikkaat toimivat kätevästi. Niiden avulla pääsi todella suolaisesta vedestä nopeasti takaisin veneeseen.

Snorklausta poukamissa

Kolymbian rannalta vuokratulla paatilla pääsee noin tunnissa pohjoisen kiinnostavimpiin kohteisiin, jossa sijaitsevat saaren suosituimmat ja hienoimmat poukamat kivi- ja hiekkarantoineen. Kirkkaat turkoosit vedet välkehtivät tervetuliaisiksi ja tarjoavat veneilijälle upeaa katsottavaa niin veneestä kuin vedessä.

Jotkut poukamat ovat erittäin suosittuja ja kesäsesonkina jopa ruuhkaisia. Vieraillessamme Anthony Quinn Bay:ssä kivinen ranta oli täynnä auringonottajia ja veneitä oli ankkurissa niin paljon, että tunnelma latistui.

Poukamissa parasta antia ovat snorklailu ja uiminen, sillä vesi on hämmästyttävän kirkasta ja väririkasta.

Suuntasimmekin veneen keulan kohti rauhallisempia eteläisen saaren tarjoamia luontokohteita lyhyen uintipulahduksen ja snorklauksen jälkeen.

Vieressä sijaitseva Ladikon poukama on lähes yhtä kutsuva ja nälän yllättäessä veneeltä pystyi kauhomaan rannan ravintolaan nauttimaan lounasta tai muita virvokkeita. Vaihtovaatteet pysyivät kuivina uimarinkellukkeen sisällä. Juomavettä on aina hyvä olla runsaasti mukana.

Suosittujen poukamien ravintoloissa tarjoillaan tuoretta kalaa. Kuvan mustekala-annos maksoi noin 10 euroa.

Poukamassa kannattaa ehdottomasti käydä snorklaamassa. Veden vihreän ja sinisen lukemattomat värisävyt ovat upeimmillaan kallioisen poukaman meren puoleisissa kohdissa, jossa on äkkisyvää kymmeniin metreihin. Myös veden alla oli kuhinaa, sillä lukemattomia kaloja ja monia sukellusryhmiä erottui syvyydestä.

Pieniä poukamia pysähdyksiin on muitakin: Stegna, Agia Agathi, Glystra ja Tsambika ovat käymisen arvoisia, mutta maisemiltaan uskomattoman upea Tsambikanlahti voi olla sesonkina täynnä.

Monissa satamissa voi ihastella kauniita kappeleita.

Ankkuripaikka rannalla

Suositeltavan ajoalueen sisällä on kaikkiaan kuusi hyvää rantaa valittavaksi mahdolliseksi käyntikohteeksi. Agathin ranta etelämpänä oli hyvä paikka ankkuroitua turvallisesti. Vieressä olisi pienempi ja idyllinen Red Sand Beach, jolle pääsee ainoastaan veneellä. Rannalla saattaa nähdä jyrkillä kallioilla vapaana kulkevia vuohia.

Saaren ehkä suosituimmalle rannalle ja poukamien kirjomaan Lindokseen kannattaa mennä, mikäli aika antaa myöten. Venematka Kolymbiasta Lindokseen kestää noin puolitoista tuntia eli se olisi kokopäiväretken paikka.

Tsambikan ranta on mereltä nähtynä yksi karun saaren kauneimmista. Pitkä rantahietikko erottui jo kaukaa ja ympäröivä turkoosi merivesi veti puoleensa. Tänne oli helppo ankkuroitua. Ranta on hyvä paikka eri vesilajeille, mutta vuokraveneen kanssa parasta tekemistä ovat hyppelyt veteen, uiminen ja snorklaus.

Uinti veneen ankkuripaikalta rantakiville. Suolaisessa vedessä silmät kaipasivat uimalaseja.

Ennen venematkan päättymistä poikkesimme kohtalaisessa aallokossa vielä kallioseinän sisälle uintiretkelle. Havaitsimme kaukaa melko pyöreän aukon seinämässä, jonka lähettyvillä oli pari venettä ankkurissa. Jätimme veneen noin viidenkymmenen metrin päähän kohteesta ja lähdimme uimaan sitä kohti.

Mahtipontisen kallioluolan sisälle pääsi uimalla. Kun luulimme olevamme ainoita, syvällä vedessä olikin sukeltajia.

Perillä oli mykistävää. Kaikki äänet hiljenivät ja kohtalainen aallokko tyyntyi täysin kallion sisällä. Kallion kummallisessa kolossa oli todella syvää mutta kristallinkirkasta. Kaiken kivisen jylhyyden keskellä pystyi levähtämään kivillä matalassa kohdassa.

Tätä hetkeä on hyvä muistella talven pimeydessä. Nyt on se hetki. Silmät kiinni. Taas on kesä.

Juttu on julkaistu Kipparissa 12/2021.

1. Kolymbia, lähtöpaikka

2. Anthony Quinn Bay ja Ladiko Bay

3. Tsambika Beach

4. Red Sand Beach

5. Agathi Beach

Visit Rhodes

 

Lue myös nämä

X