Tilaa
Jutut

WWF:n uudessa livekamerassa sukelletaan pinnan alle – Lähetystä tähdittää saimaannorppaakin uhanalaisempi laji

Kamera on asetettu Suomesta Laatokkaan virtaavan joen varrella sellaiseen kohtaan, johon järvilohien ja taimenten uskotaan tulevan kutemaan.

19.10.2019

TekstiJukka Hiiro

Uhanalaisten kalojen elämää voi nyt seurata suorassa WWF:n luontolivessä. Kaupungistuminen ja urbaanielämä on johtanut siihen, että erilaiset suoraa kuvaa luonnon eläimistä välittävät kamerat ovat ainakin aiemmin saavuttaneet huiman suosion. Harva voi sanoa ainakaan välttyneensä kuulemasta Norppa-livestä tai Sääksi-kamerasta, joista ensimmäinen keräsi vime kaudellaan 1,5 miljoonaa katsojaa ja jälkimmäinen peräti 2,4 miljoonaa katsojaa. WWF:n kyykamerallakin katsojia olin puoli miljoonaa.

Nyt WWF:n luontoliven kamerat on suunnattu Etelä-Karjalan Hiitolanjoelle, jossa elävät Suomen ainota luonnonvaraiset järvilohet.

”Järvilohi ja taimen eivät ole perinteisessä mielessä suloisia lajeja, mutta uskon livelähetyksemme näyttävän niiden kauneuden ja ainutlaatuisuuden. Joka tapauksessa luvassa on äärimmäisen mielenkiintoinen kurkistus vedenalaiseen maailmaan”, WWF:n johtava sisävesiasiantuntija Elina Erkkilä sanoo WWF:n tiedotteen mukaan.

Kamera on asetettu Suomesta Laatokkaan virtaavan joen varrella sellaiseen kohtaan, johon kalojen arvellaan mahdollisesti tulevan kutemaan.

”Parhaassa tapauksessa katsojat voivat päästä todistamaan saimaannorppaakin uhanalaisemman järvilohen lisääntymistä”, Erkkilä sanoo.

Järvilohen ja taimenen kutu ei aina onnistu, mutta Hiitolanjoki on yksi niitä  harvinaisia paikkoja, joissa kudun tiedetään onnistuvan.

”Kaikki Hiitolanjoen kolme patoa puretaan vuoteen 2023 mennessä. Livekamera kuvaa nyt yhtä joen harvoista hyvistä lisääntymisalueista, mutta patojen purun jälkeen järvilohille ja taimenille vapautuu valtavasti lisää elintilaa. Se tarkoittaa, että uhanalaiset kalakannat tulevat kasvamaan huomattavasti”, WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen puolestaan kertoo.

WWF:n lisäksi Hiitolanjoen patojen purkamista rahoittavat valtio, Lassi Leppisen säätiö, Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö, Rautjärven kunta, Simpeleen Osuuspankki, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö, LähiTapiola, ELY-keskus, Etelä-Karjalan liitto, Patagonia, Jasper Pääkkönen, Teemu Juutinen ja Ahti Invest Oy. Hanketta johtaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

WWF:n Luontoliven ja nyt Hiitolanjoelle asennetun kameran löydät täältä.

Lue myös nämä

X