Tilaa
Jutut

XO-veneiden perän rakenne pysyy ennallaan

22.10.2018

TekstiIsmo Virta

KuvatKipparin toimitus

XO -veneiden uppoamiset ja takaisinkutsu eivät johda veneiden takaosan rakenteiden muutoksiin.

”Toistaiseksi tähän ei ole löytynyt mitään tarvetta”, sanoo XO Boatsin toimitusjohtaja Dan Colliander.

XO Boats joutui myrskyn silmään, kun sen valmistamia veneitä alkoi yllättäen upota. Suurin kohu Suomessa syntyi turkulaisen kiinteistövälitysyhtiön toimitusjohtajan Jethro Rostedtin XO Cruiserin upottua laituriin elokuussa. Pian sen jälkeen Turussa upposi laituriin myös yksi XO DFNDR.

Selvitysten jälkeen XO Boats julkisti syyskuun puolivälissä veneiden takaisinkutsun. Vuoden 2017 tammikuun alusta vuoden 2018 kesäkuuhun valmistetut XO Cruiserit ja XO DFNDR -veneet kutsuttiin tarkastukseen. Takaisinkutsuttavia veneitä on yhteensä 40, joista 10 on myyty Suomeen.

XO:n tiedotteen mukaan uppoamiset ovat johtuneet konekaivon tarkistusluukkujen vuotamisesta ja väärin asennetuista pilssipumpuista, jotka eivät ole toimineet kunnolla.

”Pistokokeilla olemme todenneet, että ongelma ei koske kaikkia takaisinkutsuttavia veneitä. Haluamme kuitenkin tarkistaa ne taataksemme kaikkien XO-veneiden turvallisuuden”, sanoo Colliander.

Syyskuun tiedotteessa XO 
Boats kertoi, että se tulee uudelleenarvioimaan veneidensä takaosan rakenteen ja teknisen toteutustavan kehittääkseen veneistä entistä turvallisempia ja merikelpoisempia.

Tarkoittaako tämä, että XO:n perä menee jatkossa siis kokonaan uusiksi?

”Tämä tarkoittaa, että tällä hetkellä arvioimme asiaa, emmekä toistaiseksi ole löytäneet tähän tarvetta”, täsmentää Colliander.

XO:n takaosa on hyvin matala ja turkki jatkuu samalla matalalla tasolla ohjaamosta perään asti. Erillistä moottorikaivoa ei käytännössä ole. Veden saa esimerkiksi voimakkaasti peruuttaessa tulvimaan turkille, mikä ei tietenkään ole ongelma, jos kaikki luukut ja saumat pitävät.

Veneiden takaisinkutsu on harvinainen tapaus. Suomessa XO:n jälleenmyyjä Boat World on jo kontaktoinut omistajat ja tarkistukset ovat käynnissä.

Lue myös nämä

X